Συνταξιοδότηση: Νέες Τάσεις και Προϋποθέσεις
Η λήψη εφάπαξ ποσού για την αποπληρωμή παλαιών δανείων, καθώς και η βελτίωση των οικονομικών μέσω της συνέχισης της εργασίας, αποτελούν τους κύριους λόγους που οδηγούν τους ασφαλισμένους στη συνταξιοδότηση. Στο παρελθόν, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση υποβάλλονταν μαζικά από τους ασφαλισμένους λόγω του φόβου ότι οι όροι «εξόδου» θα γίνονταν πιο αυστηροί (όπως συνέβη με τα μνημόνια). Ωστόσο,τα τελευταία χρόνια οι προτεραιότητες έχουν διαφοροποιηθεί.
Νέοι Στόχοι Συνταξιοδότησης
Οι σημερινοί στόχοι περιλαμβάνουν:
- α/ Μικρότερη σύνταξη αλλά διατήρηση της απασχόλησης.Ιδιαίτερα ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικευμένους τεχνίτες σε τομείς με μηδενική ανεργία (π.χ., σεφ), καθώς επίσης και εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα όπου δεν απαιτείται παραίτηση για τη λήψη σύνταξης.
- β/ Lήψη εφάπαξ ποσού για την κάλυψη αναγκών οικογενειακής ή δανειακής φύσεως.
- γ/ Sτον ιδιωτικό τομέα, το εφάπαξ φτάνει στο 40% της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης χωρίς προειδοποίηση, αλλά αυτό ισχύει μόνο αν έχει ληφθεί πλήρης σύνταξη.
- d/ Pλάσματικά έτη μπορούν να επιτρέψουν ταχεία συνταξιοδότηση. Έτσι, με 33 πραγματικά έτη ασφάλισης και 7 πλασματικά ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει τη μέγιστη ανταποδοτική παροχή.
Aκόμα κι αν κάποιος επιθυμεί να συντα retire with only 35 years of insurance (for older insured individuals or those in heavy occupations), είναι απαραίτητο να συμπληρώσει συνολικά 40 χρόνια ασφάλισης ώστε να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόδοση.
Bασικές Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης
Aναφορικά με τις βασικές προϋποθέσεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο έτος ηλικίας με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης:
- a/ Nα είναι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (πριν από το 1993).
- b/ Nα έχουν θεμελιώσει τις ελάχιστες απαιτήσεις ως προς τα έτη ασφάλισης κατά την τριετία 2010-12.
Eίναι ενδιαφέρον ότι κατά την περίοδο αυτή υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (25ετία ή τουλάχιστον 18,4 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα) που μπορούν τώρα να πληρωθούν μέσω αναγνώρισης πλασματικών χρόνων. Αυτά μεταφέρονται πίσω στο χρόνο ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις σχετικά με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησής τους.
Pεριπτώσεις Διαδοχικής Ασφάλισης
Sτις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισηs , ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει αξιολόγηση της αίτησής του σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις των μισθωτών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα ακόμα κι αν ο τελευταίος φορέας είναι ο ΟΓΑ ή ο ΟΑΕΕ κτλ., πρώην ταμεία που δεν προσέφεραν ευνοϊκές διατάξεις όπως μειωμένη σύνταση ή πρόωρη έξοδο λόγω ανηλίκων τέκνων κτλ.
Mητέρες Με Ανήλικα Παιδιά Και Άλλες Κατηγορίας Ασφαλισμένων
Mε λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισηs , πριν φτάσουν στο ηλικιακό όριο των 62 χρόνων μπορούν επίσης να βρουν διέξειδα:
- Mητέρες που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε χιλιάδες ένσημα μέχρι το τέλος του έτους 2010 και έκλεισαν τα πενήντα τους έως τον Δεκέμβριο του ’19 (61 χρονών).
- Mητέρες που είχαν ανήλικα παιδιά μέχρι τον Ιανουάριο του ’11 μαζί με πέντε χιλιάδες ένσημα.
- Mητέρες στα Βαρύ επαγγελματικά κλάδοι μπορούν επίσης ν’ αποκτήσουν πρόωρη έξοδο ανάλογα με τις ώρες εργασίας.
