«Ρούτε: Απαραίτητες οι νέες διαπραγματεύσεις για το σχέδιο των ΗΠΑ στην Ουκρανία»

Ρούτε για Ουκρανία: Χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις και επεξεργασία του σχεδίου των ΗΠΑ

Αναθεώρηση των Προσδοκιών για το Αμερικανικό Σχέδιο στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν γύρω από το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης RND και στην ισπανική εφημερίδα El País, ο κ. Ρούτε ανέφερε ότι το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία περιλαμβάνει « υποσχόμενα στοιχεία », αλλά υπάρχουν επίσης ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα και θα χρειαστούν περισσότερες συζητήσεις.

Διαπραγματεύσεις και Αντίκτυποι

Η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αποδέχεται τα κύρια σημεία του σχεδίου που προτάθηκε από την αμερικανική διοίκηση υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις δύο χώρες, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ελάχιστα ζητήματα απομένουν προς επίλυση και προανήγγειλε συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντός των επόμενων ημερών.

Προηγουμένως, η Ουάσιγκτον είχε δημοσιοποιήσει ένα σχέδιο 28 σημείων το οποίο δέχθηκε κριτική τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Κίεβο λόγω της εκτίμησης ότι εξυπηρετούσε κυρίως τα συμφέροντα της Ρωσίας. Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία καθώς και ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη για να τροποποιήσουν το κείμενο αυτό. Ο κ. Ρούτε χαρακτήρισε αυτές τις διαπραγματεύσεις παραγωγικές αλλά τόνισε πως αποτελούν μόνο την αρχή των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας.

Στρατιωτικές Απώλειες της Ρωσίας

Επιπλέον, ο κ.Ρούτε επισήμανε πως η Ρωσία υφίσταται σοβαρές απώλειες στον στρατό της, αναφέροντας περίπου 20.000 στρατιώτες κάθε μήνα ως θύματα αυτής της σύγκρουσης ενώ τα εδαφικά τους κέρδη είναι περιορισμένα κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί συνολικά 1 εκατομμύριο απώλειες — νεκρούς ή σοβαρά τραυματίες — αφότου ξεκίνησαν την εισβολή τους στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας ανέφερε επίσης πως ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει μόλις το 1% της ουκρανικής επικράτειας φέτος κι προχωρεί « μερικά μέτρα » καθημερινά.

Scroll to Top