Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τοποθετήθηκε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Μιλώντας στο Ertnews, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 με 25 χιλιόμετρα από την πρώτη.
“Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος”.
Τι είπε για τα προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.
“Για αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο”.
Με άρθρο του στην τοπική ιστοσελίδα της Σαντορίνης atlantea.news, ο κ. Παπαζάχος εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή, στη Σαντορίνη συμβαίνουν τώρα δύο διαφορετικά φαινόμενα: “Έχουμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης μία σεισμική δραστηριότητα με μικρούς σεισμούς (με μεγέθη έως ~4), κυρίως στο ρήγμα της Καμένης, από την Παλαιά Καμένη έως τα Φηρά. Η σεισμικότητα αυτή οφείλεται σε παραμόρφωση της βόρειας καλδέρας του ηφαιστείου, ενώ και τα δύο φαινόμενα έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα από τα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ, το οποίο και ενημέρωσε πρώτο την Ελληνική Πολιτεία. Το φαινόμενο (που είναι ακόμα σε εξέλιξη) είναι παρόμοιο με αυτό του 2011-2012, δηλαδή οφείλεται στο ίδιο ηφαιστειακό κέντρο, και εξελίσσεται όπως και το προηγούμενο, δηλαδή σχετικά αργά (σε βάθος πολλών μηνών).
Στην περιοχή της Ανύδρου έχουμε μία έντονη σεισμική ακολουθία, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου 2025 και συνεχίζεται μέχρι και την ώρα. Η ακολουθία αυτή είναι στα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου, αν και οι αβεβαιότητες δε μας επιτρέπουν να πούμε σε ποιο (ή ποια) ακριβώς ρήγματα είναι”.
Τσελέντης: Mεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι
Καθησυχαστικός για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα εμφανίστηκε από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Ακης Τσελέντης.
Σε σημερινή του ανάρτηση εκτιμά ότι “το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί” και τονίζει ότι “δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς”.
Ο κ. Τσελέντης, μιλώντας για το ηφαίστειο του Κολούμπου, επισημαίνει ότι “πρόκειται το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο. Αυτό αναφερόταν σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) το 2023.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μάγμα στον θάλαμο έχει την τάση, σε βάθος χρόνου, να φθάσει ξανά σε παρόμοιο όγκο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει με μέσο ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο. Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο “ρεζερβουάρ” μάγματος (μαγματικό θάλαμο) κάτω από τον Κολούμπο, υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,4 κυβικά χιλιόμετρα.
Οι σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης εντοπίζονται στο ρήγμα της Καμένης (Kameni line) (παρόμοια σεισμό-ηφαιστειακή ανησυχία με το 2011-12 χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη).
Ο κ. Τσελέντης προτρέπει τους κατοίκους να “είναι πολύ προσεκτικοί”, να ακούν τις οδηγίες μόνο των υπεύθυνων φορέων και “όχι του ράδιο αρβύλα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και αναλύει το ιστορικό της περιοχής.
“Μη δω κίτρινα δημοσιεύματα με τίτλος “Ο Τσελέντης προβλέπει 7R και τεράστιο τσουνάμι””, τονίζει στην ανάρτησή του ο σεισμολόγος: “Ας σεβαστούν αυτοί οι δήθεν δημοσιογράφοι την αγωνία του κόσμου”, καταλήγει.