Νέος Σεισμός στην Κρήτη
Το βράδυ της Τρίτης (3/6), η Κρήτη δέχθηκε έναν νέο σεισμό, με το επίκεντρο να εντοπίζεται κοντά στο Αρκαλοχώρι, περίπου 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 2,4 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 14,8 χιλιομέτρων.
Ανησυχία για τους Σεισμούς σε Κρήτη και Ρόδο
Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Κρήτης και της Ρόδου. Πολλοί φοβούνται ότι οι δύο σεισμοί μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους και να προμηνύουν ένα ισχυρότερο φαινόμενο στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο γεγονότων.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Τρίτης (3/6) σημειώθηκε μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Ρόδου. Λίγες ώρες αργότερα καταγράφηκε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο που εντοπίστηκε 14 χιλιόμετρα ανατολικά από τη νήσο Χρυσής στο Λασίθι.
Δηλώσεις Ειδικών για την Κατάσταση
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστάσεων Ευθύμης Λέκκας καθώς και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δύο σεισμοί είναι ανεξάρτητα γεγονότα. «Είναι τελείως ανεξάρτητο γεγονός , τελείως διαφορετική περιοχή με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας πως δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.
Ο κ. Καραστάθης τόνισε επίσης ότι ο συγκεκριμένος σεισμός εκδηλώθηκε στην περιοχή του τόξου αλλά βρίσκεται στον φλοιό της πλάκας του Αιγαίου: «Είναι επιφανειακός σεισμός δεν είναι στην πλάκα που υποβυθίζεται».
“Από εκεί και πέρα ως επιφανειακός σεισμός αναμένεται να έχει μία διαφορετική συμπεριφορά”, συνέχισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου προσθέτοντας πως “δεν είναι απίθανο να έχουμε κάποιους περισσότερους μετασεισμό”. Ωστόσο επεσήμανε πως είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με αυτό.
Sχετικά με τη δονηση των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε στη θάλασσα βορειοανατολικά από τη Ρόδο, ο κ. Καραστάθης εξήγησε ότι αυτή σχετίζεται με την υποβύθιση της αφρικανικής πλάκας σε μεγαλύτερο βάθος κοντά στα παράλια της Τουρκίας.