Αναλύσεις για τη Σεισμο-ηφαιστειακή Κρίση της Σαντορίνης: Ένας Χρόνος Αργότερα
Ερευνητές που μελετούν το φαινόμενο που προκάλεσε αναστάτωση στο νησί της Σαντορίνης πριν από περίπου ένα χρόνο, έχουν καταλήξει στα αίτια πίσω από τις 21.000 δονήσεις που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Η εκδήλωση με τίτλο «Η Σεισμο-ηφαιστειακή κρίση της Σαντορίνης. Ένας χρόνος μετά. Αποτελέσματα και Συμπεράσματα» πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου οι επιστήμονες των μόνιμων επιτροπών «Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου» και «Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου» παρουσίασαν τα ευρήματά τους.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, περιέγραψε το γεγονός ως σμήνος σεισμών (γνωστό ως σμηνοσειρά). Ανέφερε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν τεκτονική προέλευση, αν και υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις διείσδυσης μαγματικών ρευστών. «Αυτή η διείσδυση ενεργοποίησε σημαντικές τεκτονικές ζώνες», πρόσθεσε ο κ. Καραστάθης.
Καθώς ανέλυε τα δεδομένα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη κρίση ήταν εξαιρετικά σπάνια λόγω του μεγάλου αριθμού σεισμών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την έρευνα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μεταξύ 26/1/2025 και 30/6/2025 καταγράφηκαν πάνω από 21.000 σεισμικές δονήσεις — εκ των οποίων οι 19.523 σημειώθηκαν μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δραστηριότητα κορυφώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ μετά τις αρχές Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε μια σχετική ύφεση στην ένταση των σεισμόμορφων φαινομένων.
Το κύριο συμπέρασμα των επιστημόνων είναι σαφές: Η κρίση του 2025 στη Σαντορίνη ήταν αποτέλεσμα ενός σμήνους σεισμών κυρίως τεκτονικής φύσης που προήλθαν από τη διείσδυση μαγματικών υλικών σε βαθύτερες γεωλογικές δομές — χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις άμεσης ηφαιστειακής απειλής ή ανόδου μαγμάτων στην επιφάνεια.
Ο καθηγητής Σεισολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαίστειας), Κώστα Παπαζάχος αναφέρθηκε στη σημασία της διαρκούς παρακολούθησης του ηφαίστειας της περιοχής για την κατανόηση αυτής της κρίσης καθώς επίσης στον εθιμικό χαρακτήρα της εκδήλωσης λόγω ενός χρόνου από τα γεγονότα.
“Η παρακολούθησή μας δεν είναι απλώς θεωρητική εργασία αλλά μια ενεργητική διαδικασία”, δήλωσε ο κ. Παπαζάχος τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν παρουσιαστεί ξανά μια τέτοιου είδους κατάσταση.
Aναφορικά με τις υποδομές στην περιοχή είπε πως μέσω χρηματοδοτήσεων θα γίνουν μόνιμες εγκαταστάσεις αντί προσωρινών λύσεων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
“Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε νέους σταθμούς παρακολούθησης ακριβώς εκεί όπου χρειάζεται”, πρόσθεσε σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους για τη βελτίωση των υποδομών.”
