Σι Τζινπίνγκ: Το Δίλημμα του Πολέμου και της Ειρήνης – Η Στρατιωτική Ικανότητα που Προκαλεί τη Δύση

Σι Τζινπίνγκ στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο: “Ο κόσμος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε ειρήνη και πόλεμο – Ασταμάτητη η μεγάλη αναγέννηση του κινεζικού έθνους”

Στρατιωτική Παρέλαση Κίνας: Συμβολισμοί και Μηνύματα

Η στρατιωτική παρέλαση της Κίνας στις 3 Σεπτεμβρίου, που γιορτάζει την 80ή επέτειο από την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν γεμάτη συμβολισμούς. Ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίσθηκε συνοδευόμενος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, με άλλους ηγέτες όπως αυτοί του Ιράν, του Πακιστάν, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ να ακολουθούν.

Αναλύσεις για τη Στρατιωτική Παρέλαση

Η παρέλαση περιλάμβανε χιλιάδες στρατεύματα σε άψογη διάταξη καθώς και προηγμένα οπλικά συστήματα όπως πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες και υποβρύχια drones. Αυτή η επίδειξη ισχύος υπογράμμισε τη θέση της Κίνας ως εναλλακτικού παγκόσμιου ηγέτη που συνδυάζει στρατηγική δύναμη με γεωπολιτικές φιλοδοξίες.

Όπως επισημαίνει ανάλυση του CNN, το μήνυμα προς τη Δύση ήταν ξεκάθαρο: το Πεκίνο προχωρά σε προκλητικές ενέργειες απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε μέσω διαδικτύου απευθυνόμενος στον Σι: «Παρακαλώ να μεταφέρετε τους θερμότερους χαιρετισμούς μου στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κιμ Γιονγκ Ουν καθώς συνεργάζεστε εναντίον των ΗΠΑ».

Ακόμη κι αν το Πεκίνο διακηρύσσει την «ειρηνική του ανάπτυξη», η παρέλαση ανέδειξε τις στρατηγικές εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία της χώρας. Καταγράφηκε επίσης μια συνομιλία μεταξύ του Σι και του Πούτιν σχετικά με ιατρικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζουν έως τα 150 χρόνια — μια ένδειξη σιγουριάς για τη μακροχρόνια παραμονή τους στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφερε μαζί του την κόρη του ως πιθανή διάδοχο.

“Επιλογές Ειρήνης ή Πολέμου”

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σι έκανε έκκληση για «ειρήνη ή πόλεμο». Υπογράμμισε ότι μόνο όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ίσες μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια παγκοσμίως κι ότι πρέπει να εξαλειφθεί η «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» που προκαλεί συγκρούσεις. Προτού αυτό συμβεί, παρουσίασε μια πρωτοβουλία παγκόσμιας διακυβέρνησης σε σύνοδο περιφερειακών χωρών για ενίσχυση των φωνών των κρατών του παγκόσμιου Νότου στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτή η κίνηση αποσκοπεί στη συσσώρευση δυνάμεων κατά των ΗΠΑ μειώνοντας παράλληλα την επιρροή τους διεθνώς.

Διεθνείς Αντιστάσεις

Η παρουσία υπερηχητικών πυραύλων καθώς και νέων τύπων drones δείχνει πως η Κίνα διαθέτει τα μέσα ώστε να πλήξει στόχους σε όλο τον κόσμο καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε αναχαίτηση από τις αντίπαλες δυνάμεις. Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν πείθονται εύκολα από τις δηλώσεις περί «ειρηνόφιλης ανάπτυξης», δεδομένου ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα συνεχώς ενδυναμώνονται.

Analysts warn that the emergence of two opposing camps is becoming increasingly evident. Edward Howell from Oxford University emphasized that their “shared opposition to the US” could led to closer collaborations in trade and technology aimed at undermining the international order led by America.

Eσωτερικά Ζητήματα

Eπιπλέον προκλήσεις αντιμετωπίζει το εσωτερικό μέτωπο λόγω οικονομικής επιβράδυνσης κι αυξανόμενης ανεργίας — γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς απαιτεί καλλιεργούμενη εθνικιστική συνείδηση ως μέσο συσπειρώσεως γύρω από την κυβέρνηση. Όπως σημείωσε ο Τονγκ Ζάο από το Carnegie Endowment: “Η παρέλαση δεν είναι μόνο επίδειξη ισχύος στο εξωτερικό αλλά λειτουργεί επίσης ως εργαλείο ενίσχυσης εσωτερικής σταθερότητας.”

Tέλος, ο πρώην συνταγματάρχης Zhu Bo τόνισε πως μέχρι το 2049 στόχος είναι να καταστεί στρατηγικά ισάξια με τις ΗΠΑ — θέτοντας ένα κρίσιμο δίλημμα σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι έχει έναν στρατό παγκόσμιας κλάσης χωρίς ποτέ αυτός να έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές μάχες;

Scroll to Top