Σημαντική 48ωρη απεργία στα ταξί: Αναταραχή στην Αττική στις 13 και 14 Ιανουαρίου!

Ταξί: 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Ιανουαρίου στην Αττική

48ωρη Απεργία Ταξί στην Αττική

Τα ταξί της Αττικής προγραμματίζουν 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Ιανουαρίου (Τρίτη και Τετάρτη).

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.) αποφάσισε σε σημερινή συνεδρίαση να προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, λόγω της «σκληρής και αυθαίρετης επιβολής υποχρεωτικής ηλεκτροκίνησης στα ταξί από την 1η Ιανουαρίου 2026». Το συνδικάτο τονίζει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες του κλάδου, μετατρέποντας τα ταξί σε πειραματικό πεδίο πολιτικών που δεν έχουν σχέδιο ή υποδομές.

Στην ανακοίνωση του ΣΑΤΑ αναφέρεται: «Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη τελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά τις υποδομές φόρτισης, ενώ είναι πρώτη στη γενική εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στα ταξί από το 2026. Αυτό δεν αποτελεί πράσινη μετάβαση αλλά πολιτική παραφροσύνη.»

Η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει υψηλή και ασταθής, γεγονός που καθιστά το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών ταξί δύσκολα προβλέψιμο και συχνά μη βιώσιμο για καθημερινή επαγγελματική χρήση.

Επιπλέον, το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι υπερβολικό για τους περισσότερους αυτοκινητιστές ταξί, ειδικά σε μια εποχή οικονομικής πίεσης με υψηλά επιτόκια και αυξημένα φορολογικά βάρη. Οι όποιες επιδοτήσεις που ανακοινώνονται είναι περιορισμένες και προσωρινές με όρους που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του κλάδου.

Ζητούμε γενναίες μόνιμες επιδοτήσεις με σαφή χρονοδιάγραμμα πρόσβασης για όλους τους επαγγελματίες στον τομέα μας. Το Σ.Α.Τ.Α.δηλώνει: Δεν είμαστε αντίθετοι στην ηλεκτροκίνηση αλλά εναντιωνόμαστε σφοδρά στη διαδικασία υποχρεωτικότητας που οδηγεί σε οικονομική εξόντωση των επαγγελματιών του κλάδου.

Η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στα ταξί από την αρχή του 2026 θα αποκλείσει μαζικά μικρούς αυτοκινητιστές και θα ενισχύσει τη συγκέντρωση της αγοράς προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος των εργαζομένων στον κλάδο.»

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ απαιτεί:

  • ‘Άμεση απομάκρυνση της υποχρέωσης εφαρμογής έστω μέχρι το ‘και πέντε’ για το 2035.
  • Ρεαλιστικό μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης δημόσιων υποδομών φόρτισης ειδικά για τα ταξί.
  • Ουσιαστικές επιδοτήσεις με όρους που να διευκολύνουν τη μετάβαση αυτή.

Η απεργιακή κινητοποίηση θα συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση στις αιτιάσεις μας καθώς οι εργαζόμενοι στο χώρο των ταξί δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς ούτε μπορούν να δεχτούν μια ‘πράσινη μετάβαση’ εις βάρος τους.

Scroll to Top