«Σκάνδαλο Διαφθοράς Στη Ισπανία: Δίωξη κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών και οι Επιπτώσεις στο Λαϊκό Κόμμα»

Δυσκολίες για το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας λόγω σκανδάλου διαφθοράς

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κριστομπάλ Μοντόρο, είναι στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς. Το κόμμα ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του από τις τάξεις του μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το PP έχει καταγγείλει με ένταση τα σκάνδαλα που πλήττουν το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), προκαλώντας πολιτική φθορά στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Κατηγορίες κατά του Μοντόρο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και άλλοι 30 συνεργάτες κατηγορούνται για διάφορες αδικίες όπως διαφθορά, απάτη και πλαστογραφία. Η έρευνα ξεκίνησε το 2018 από δικαστή στην Ταραγόνα της Καταλονίας. Σύμφωνα με τον ανακριτή, ο Μοντόρο φέρεται να είχε δημιουργήσει ένα «δίκτυο επιρροής», προωθώντας ευνοϊκές τροπολογίες υπέρ εταιρειών βιομηχανικών αερίων με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά που διοχετεύονταν σε μια εταιρεία που είχε ιδρύσει.

Επιπλέον,φέρεται να είχε αποκτήσει πρόσβαση σε εμπιστευτικά φορολογικά δεδομένα πολιτικών αντιπάλων εντός του PP και δημόσιων προσώπων όπως η πρώην πρόεδρος της περιφέρειας Μαδρίτης Εσπεράνσα Αγκίρε και άλλοι γνωστοί πολίτες.

Αποχώρηση από το κόμμα

Ο Μοντόρο ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από μέλος του Λαϊκού Κόμματος και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη» για τις κατηγορίες εναντίον του.

Pλήγμα στη στρατηγική του PP

Aυτές οι κατηγορίες αποτελούν σοβαρό πλήγμα στη στρατηγική του ηγέτη Αλμπέρτο Φειχό, ο οποίος έχει επικεντρωθεί στην κριτική προς τον πρωθυπουργό Σάντσεθ σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς που τον αφορούν. Ο Φειχό τόνισε ότι οι αποκαλύψεις δεν αλλάζουν τη θέση του σχετικά με την ανάγκη εξάλειψης της διαφθοράς ανεξαρτήτως των εμπλεκομένων: «Όλα όσα πρέπει να διερευνηθούν θα πρέπει να διερευνηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Αντίκτυποι στην πολιτική σκηνή

Ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη, ανέφερε ότι αυτή η υπόθεση παρέχει μια ανάσα στον Σάντσεθ αλλά δεν σημαίνει το τέλος των προβλημάτων καθώς μπορεί να προκύψουν περισσότερες εξελίξεις από τις δικαστικές διαδικασίες. Επιπλέον σημείωσε πως αυτό θα ενισχύσει την αντίληψη πολλών ψηφοφόρων ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα. Κατά τη γνώμη τους μόνο το ακροδεξιό κόμμα vox μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση αφού δεν έχει ποτέ βρεθεί στην εξουσία και μπορεί έτσι να ισχυριστεί πως παραμένει καθαρό.

Scroll to Top