Σκάνδαλο Έπσταϊν: Αποκαλύψεις για πιθανή αφαίρεση ντοκουμέντων που συνδέουν τον Τραμπ – Επανεξέταση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπόθεσε Έπσταϊν: Ντοκουμέντα που αφορούν τον Τραμπ μπορεί να αφαιρέθηκαν από το φάκελο – Αρχίζει η επανεξέταση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Επανεξέταση ντοκουμέντων του φακέλου Έπσταϊν

Η διαδικασία επανεξέτασης των εγγράφων που σχετίζονται με τον φάκελο του Τζέφρι Έπσταϊν ξεκίνησε χθες, Τετάρτη (25.02), μετά από καταγγελίες ότι η κυβέρνηση απέκρυψε σημαντικά στοιχεία που αφορούν τον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον δημόσιο ραδιοσταθμό NPR, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο διοικείται από άτομα πιστά στον ρεπουμπλικανό πρόεδρο, εμπόδισε τη δημοσιοποίηση εγγράφων που συνδέονται με τις κατηγορίες εναντίον του.

Σύμφωνα με την αναφορά της NPR, έγγραφα που περιλαμβάνουν αναφορές στον Ντόναλντ Τραμπ αφαιρέθηκαν επίσης από τη δημόσια βάση δεδομένων σχετικά με τον Έπσταϊν, ο οποίος απεβίωσε το 2019 στη φυλακή πριν την εκδίκαση της υπόθεσής του. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι φαίνεται να λείπουν και φάκελοι σχετικοί με τη συνεργό του Έπσταϊν, Γκίλεν Μάξγουελ.

«Όπως συμβαίνει για όλα τα έγγραφα που έχουν επισημανθεί (…), το υπουργείο προχωράει αυτή τη στιγμή στην επανεξέταση των φακέλων αυτής της κατηγορίας», ανέφερε μέσω ανάρτησης στο X. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι θα δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε έγγραφο αποδειχθεί ότι έχει ταξινομηθεί εσφαλμένα κατά την εξέταση και πληροί τα κριτήρια νόμου.

Προτού αυτό συμβεί, είχε δηλώσει μέσω X ότι «ΤΙΠΟΤΑ δεν αφαιρέθηκε» και υποστήριξε πως μόνο διπλά έγγραφα ή εκείνα υπό δικαστική απαγόρευση δεν δημοσιεύθηκαν.

“Επιχείρηση απόκρυψης”

Οι New York Times ανέφεραν χθες πως μεταξύ των μη δημοσιοποιημένων εγγράφων υπάρχουν σημειώσεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) που συνοψίζουν ανακρίσεις σχετικές με τις καταγγελίες μιας γυναίκας το 2019. Αυτή η γυναίκα είχε εμφανιστεί μετά τη σύλληψη ενός χρηματιστή στη Νέα Υόρκη και ισχυρίστηκε πως υπήρξε θύμα σεξουαλικής επίθεσης τόσο από τον Τζέφρι Έπστιν όσο και από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ήταν ανήλικη. Η εφημερίδα τόνισε ότι μόνο μία σύνοψη δόθηκε στη δημοσιότητα ανάμεσα στις τέσσερις ανακρίσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τις κατηγορίες κατά του Έπστιν.

Δημοκρατικοί βουλευτές της Επιτροπή Εποπτείας δήλωσαν πρόσφατα πως διερευνούν τις ενέργειες του FBI γύρω από αυτές τις καταγγελίες και υποστηρίζουν ότι «μπορούν να επιβεβαιώσουν» την παράνομη αποσιώπησή τους εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κατήγγειλαν μάλιστα πως «η αποσιώπησή άμεσων στοιχείων για μια πιθανή επίθεση εκ μέρους του προεδρεύοντος είναι ένα σοβαρό αδίκημα στην επιχείρηση αυτή». Ζήτησαν απαντήσεις για όσα συνέβησαν.

Από την πλευρά τους οι αρχές κάλεσαν τους βουλευτές να σταματήσουν να παραποιούν γεγονότα προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων κατά του Τραμπ. Στις 30 Ιανουαρίου είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες εγγράφων σχετικά με τον φάκελο Έπστιν – εν μέρει λογοκριμένες – ως μέρος των προσπαθειών διαφάνειας της κυβέρνησης.

Ωστόσο θύματα του Τζέφρι Έπστιν εξέφρασαν έντονους προβληματισμούς σχετικά με την εκτενή λογοκρισία πολλών ντοκουμέντων καθώς επίσης και για την απουσία δικαστικής δράσης κατά των συνεργών αυτού.»

Scroll to Top