Σκάνδαλο με στημένα στο μπάσκετ: Η απολογία Λιόλιου και Μαυραγάνη πλησιάζει

Σήμερα, οι​ δύο κύριοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των στημένων αγώνων ⁢στο μπάσκετ θα⁣ παρουσιαστούν ενώπιον του‍ ανακριτή, ο οποίος θα ακούσει τις εξηγήσεις τους σε μια‍ διαδικασία που αναμένεται​ να διαρκέσει πολλές ώρες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής⁤ Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Ευάγγελος ‍Λιόλιος, και ο επιχειρηματίας που ήταν πρώην αθλητής και φέρεται να εκτελούσε τις εντολές⁣ του πρώτου ⁤κατηγορούμενου για τη χειραγώγηση αγώνων, απολογούνται ⁢σήμερα στον ⁢9ο‍ Τακτικό Ανακριτή.

Η διαδικασία απολογίας‌ για τους έξι⁤ συνολικά κατηγορούμενους ξεκίνησε‍ την περασμένη Παρασκευή με την κατάθεση ενός πρώην διαιτητή, ο​ οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος από ⁤τον ανακριτή και τον εισαγγελέα. Οι υπόλοιπες απολογίες θα ολοκληρωθούν αύριο Δευτέρα με τις καταθέσεις άλλων ⁣δύο πρώην διαιτητών καθώς‍ και μιας εν ενεργεία‌ διαιτητού.

Οι​ δύο κεντρικοί κατηγορούμενοι καλούνται να αντικρούσουν σοβαρές κατηγορίες που σχετίζονται με δωροδοκίες σύμφωνα με τον ‍αθλητικό νόμο. Το ⁣κατηγορητήριο ⁢περιλαμβάνει στοιχεία για πολλές πράξεις ⁣δωροδοκίας προκειμένου ‍να επηρεαστούν τα αποτελέσματα⁤ των αγώνων μπάσκετ, γεγονός​ που θεωρήθηκε ιδιαίτερα σοβαρό από τις ⁤δικαστικές αρχές και οδήγησε στην έκδοση έξι ενταλμάτων σύλληψης.

Οι δύο βασικοί ⁢κατηγορούμενοι καλούνται ‌σήμερα να παρουσιάσουν τη⁣ δική τους εκδοχή σχετικά με τα όσα τους καταλογίζονται βάσει των στοιχείων που⁤ έχει συγκεντρώσει ο⁣ αθλητικός εισαγγελέας.

Από τη δικογραφία προκύπτει η ύπαρξη ενός μηχανισμού ελέγχου‌ των⁢ αποτελεσμάτων καθώς‍ και της λειτουργίας των ⁣διαιτητών στο ελληνικό ​μπάσκετ. Η δημιουργία αυτού του φερόμενου μηχανισμού συνδέεται‌ άμεσα με τον Ευάγγελο Λιόλιο και την ‍αρχική του επιδίωξη για άνοδο ​της ομάδας του Προμηθέα Πατρών από το τοπικό επίπεδο στην Basket League, ‌κάτι που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει⁢ στην προσωπική του ανέλιξη μέσω της εκλογής του⁣ στη θέση κορυφής της ΕΟΚ.

Φέρεται ότι ο ​Ευ. ​Λιόλιος είχε πλήρη έλεγχο στους αγώνες ​όλων των επιπέδων μέσω συγκεκριμένων διορισμών διαιτητών οι οποίοι είτε πληρώνονταν απευθείας‌ είτε ευνοούνταν μέσω συνεχούς ‍συμμετοχής σε σημαντικούς αγώνες ώστε να διαμορφώνονται τα⁤ αποτελέσματα προς όφελος του.

Όπως έχει δηλώσει ήδη ο ⁢δικηγόρος του Ευάγγελου‍ Λιόλιου, Παναγιώτης ‍Παπαϊωάνου, αρνείται όλες τις⁢ κατηγορías και σκοπεύει‍ ενώπιον του ανακριτή να αντεπιτεθεί χαρακτηρίζοντας το κατηγορτήριο ως προϊόν μιας “κατασκευασμένης σκευωρίας” εναντίον του.​ Σύμφωνα‍ με τον κ.‍ Παπαϊωάννου, η εμπλοκή του πελάτης δεν​ υποστηρίζεται ⁤από ​στοιχεία αλλά προκύπτει μόνο “από αφηγήσεις”.

Πληροφορίες ‌αναφέρουν ότι αρνητική στάση απέναντι στις κατηγορías σκοπεύει⁤ επίσης να κρατήσει κι‌ ο επιχειρηματίας-καταδικασμένος.

Aφού ολοκληρωθούν ​οι⁣ απολογίες τους, ⁤τόσο ο ανακριτής όσο και η εισαγγελία θα αποφασίσουν σχετικά ⁢με την ποινική μεταχείριση​ των εμπλεκομένων προσώπων.

Κύλιση στην κορυφή