«Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο αποκαλύπτεται η πρώτη λίστα της Οικονομικής Αστυνομίας για την επιστροφή των «κλοπιμαίων»!»

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 13 ακόμη κατηγορουμένων στη Φθιώτιδα ζητά η Ευρωπαία εισαγγελέας

Αποτελέσματα Έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας για Παράνομες Επιδοτήσεις

Η έρευνα που διεξάγεται από την Οικονομική Αστυνομία αποκαλύπτει τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τους «αγρότες» και τους «βοσκούς» που συμμετείχαν στο σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.Σύμφωνα με πληροφορίες από το iEidiseis.gr, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ταυτοποίησης εκατοντάδων ατόμων που φέρονται να έχουν καταχραστεί ευρωπαϊκά κονδύλια,ενώ η έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Οικονομική Αστυνομία καθημερινά προχωρά σε ενημέρωση και διαβίβαση φακέλων στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, καθώς και στην ΑΑΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων όπως τραπεζικές καταθέσεις και ακίνητα. Οι αστυνομικές πηγές διευκρινίζουν ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι καθοριστικός στην ανάκτηση των χρημάτων που ελήφθησαν παράνομα από αγρότες.

Ο Πρώτος Έλεγχος: Περίπου 1.000 ΑΦΜ υπό Εξέταση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο της έρευνας καθώς επίσης και τις ενέργειες ανάκτησης των κλεμμένων ποσών. Αναμένονται δηλώσεις του αύριο όπου θα παραθέσει κάποια αρχικά στοιχεία για την κατάσταση της έρευνας.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., οι ελεγχόμενοι αριθμοί φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) είναι χιλιάδες, γι’ αυτό δίνεται προτεραιότητα στις υποθέσεις όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σοβαρών παρανομιών. Στην πρώτη φάση ελέγχονται περίπου 1.000 ΑΦΜ.

Τα πορίσματα αυτής της διαδικασίας παραδίδονται επίσης στην αρμόδια αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος ώστε να ανιχνευθούν οι διαδρομές των εκατομμυρίων ευρώ που εισπράχθηκαν μέσω δόλιων ενεργειών στις επιδοτήσεις. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι αυτά τα χρήματα επενδύθηκαν σε ακίνητα ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Διερεύνηση Καταγγελιών για Εγκληματικές Δραστηριότητες

Η έρευνα αυτή διεξάγεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε στις 8 Ιουλίου 2025 από τον εισαγγελέα υπεύθυνο για τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., γνωστή ως ελληνικό FBI. Σκοπός είναι η αποκάλυψη τυχόν εγκληματικών οργανώσεων πίσω από απάτες, πλαστογραφίες ή ψευδείς δηλώσεις σχετικές με τις επιδοτήσεις.

The investigation has been assigned to the Economic Police due to thier expertise in handling similar cases and will focus on identifying individuals involved in serious crimes and misdemeanors related to these activities; a raid was conducted at the central offices of OPEKEPE to seize digital databases containing information about all beneficiaries of subsidies.

The total number of subsidy applications may exceed 500,000.
«Η έρευνα αφορά στις εγκληματικές οργανώσεις που λυμαίνονταν τις επιδοτήσεις.Δεν αφορά στη διαφθορά των υπαλλήλων κλπ.» αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία πως κάποιοι λειτουργούσαν ως εγκληματική οργάνωση ανταλλάσσοντας ζώα μεταξύ συγγενικών προσώπων προκειμένου να λάβουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις απ’ όσες δικαιούνταν πραγματικά.

Scroll to Top