Στην Τελική Ευθεία η Δίκη για τις Παράνομες Επιχορηγήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η δίκη των επτά κατηγορουμένων που σχετίζεται με την υπόθεση παράνομων επιχορηγήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2019,σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες,πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Η συγκεκριμένη δικογραφία έχει προκύψει μετά από εκτενή έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο δικαστήριο, οι απολογίες τεσσάρων εκ των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκαν. Οι κατηγορούμενοι είναι κτηνοτρόφοι από περιοχές της Θεσσαλίας και θεωρούνται συνεργοί σε απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι δεν απολογήθηκαν αυτοπροσώπως αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Από την αρχή της δίκης,οι κατηγορούμενοι έχουν θέσει θέμα εξάλειψης του αξιόποινου,υποστηρίζοντας ότι έχουν επιστρέψει τα ποσά που φέρονται να εισέπραξαν με ψευδείς δηλώσεις,τα οποία δεν ξεπερνούν τις 90 χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.
«Δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες – Κοίταξα στο Google»
Στην απολογία της η πρώτη κατηγορούμενη, μια δικηγόρος ειδικευμένη στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και η οποία φέρεται να έλαβε περίπου 36.000 ευρώ μέσω ανακριβών δηλώσεων, ανέφερε ότι είχαν αποκτήσει εκτάσεις στη Θεσσαλία και το 2018 επιχείρησαν να μισθώσουν γη για θερινή βόσκηση προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ήρθαν σε επαφή με άτομο που είχε «οικογενειακές εκτάσεις».
Πρόεδρος: Ήταν δημόσιες αυτές οι δασικές εκτάσεις;
Κατηγορούμενη: Όχι! Το λέω βάσει της εξειδίκευσής μου. Τότε δεν υπήρχαν διαθέσιμοι δασικοί χάρτες κι έτσι δεν είχα πληροφορίες από εκεί· κοίταξα μόνο στο Google όπου είδα κάποιες εικόνες μέσω δορυφόρων. Δεν είχα λόγο να αμφιβάλλω ή να έχω ενδοιασμούς.
Δίκη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Λίγο περίεργα αυτά που λέτε»
Η ίδια χαρακτήρισε ως «λάθος» την αναγραφή του τιμήματος μίσθωσης ύψους 10 ευρώ ετήσια αντί για ανά στρέμμα: «Έκανα λάθος που δεν το πρόσεξα… Γιατί θα μας ενοικίαζαν τόσα στρέμματα μόνο για 10 ευρώ;»,είπε και άκουσε την απάντηση του εισαγγελέα: «Αυτό υπογράψατε όμως!».
“Αυτό υπογράψατε όμως!”
“Δεν θα διακινδύνευα για 40.000 ευρώ”
Ο πρώην ιδιοκτήτης του κέντρου υποδοχής αιτήσεων δήλωσε ότι οι επίμαχες αιτήσεις περιλάμβαναν όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως απαιτούσε ο ΟΠΕΚΈΠΈ καθώς επίσης τη δήλωση μισθωτηρίου και τις συντεταγμένες των μισθωμένων εκτάσεων: “Δεν θα διακινδύνευα την επιχείρησή μου ούτε τη φήμη μου για ένα ποσό όπως αυτό”.
Aπό την πλευρά του ο ιδιοκτήτης των επίμαχων εκτάσεων ανέφερε πως ανήκαν στον πατέρα του και τις κληρονόμησε· αφού πραγματοποίησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες προχώρησαν στη μίσθωση τους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των ενοικίων σημείωσε πως “εκεί κινείται η αγορά”.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί στα τέλη αυτού του μήνα με την αγόρευση του εισαγγελέως.