Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχές και Ευθύνες
Η εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας, Χαρίκλεια Θάνου, πρότεινε την ενοχή 13 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο που αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Φθιώτιδα. Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν είχαν ποτέ μισθωθεί ούτε αξιοποιηθεί για γεωργικούς σκοπούς από τους κατηγορούμενους.
Η εισαγγελέας επισήμανε επίσης τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέροντας ότι ο οργανισμός δεν πραγματοποίησε ουσιαστικούς ελέγχους και περιορίστηκε μόνο στην εξέταση των δηλώσεων των κατηγορουμένων. «Τι ήταν ο βοσκότοπος σε καλή κατάσταση; Αρκούσε κάποιος να προβεί στην κοπή της βλάστησης και να τη διατηρεί κάτω από 70 εκατοστά. Άρα σημαίνει ότι απαιτούνταν γεωργική δραστηριότητα. Από το 2021 δεν υπάρχει πια αυτό το είδος επιδότησης γιατί το εκμεταλλεύτηκαν πολλοί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΈΠE θα έπρεπε να έχουν επισκεφθεί αυτοπροσώπως τις εκτάσεις αυτές για να διαπιστώσουν την πραγματική κατάσταση.«Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποίησης και απάτης κι αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠЕΚΈПE από το γραφείο μας» τόνισε η Θάνου.
«Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειές του», πρόσθεσε η εισαγγελέας, υπογραμμίζοντας πως οι επιτήδειοι εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση αυτή.Ανέφερε επίσης ότι ο οργανισμός θα έπρεπε ανεξαρτήτως εγκυκλίων να έχει μεταβεί στο σημείο ώστε να επαληθεύσει αν υπήρχε πράγματι η δηλωθείσα δραστηριότητα.
Κατά την πρότασή της ζήτησε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας προκειμένου πέντε μάρτυρες να εξεταστούν για ψευδορκία καθώς επίσης δύο άτομα για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και ένα άτομο για ψευδή βεβαίωση. Στην ολοκλήρωση της αγόρευσης ανέφερε πως οι ευθύνες του ΟПЕКΈПE θα εξεταστούν στην υπόθεση μιας ιδιοκτήτριας ΚΥΔ στο Δομοκό που αντιμετωπίζει ανοιχτή δικογραφία σχετικά με πλαστογραφία.
Ο Πρώην Πρόεδρος στον Ρόλο Κλειδί
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις κατά 13 ατόμων που αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες όπως απάτες εις βάρος του Δημοσίου με σκοπό τη λήψη επιχορηγήσεων καθώς και πλαστογραφίες.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι 12 από τους εμπλεκόμενους φέρονται πως απέκτησαν παράνομα κέρδη άνω των 440.000 ευρώ μέσω επιδοτήσεων που κυμαίνονταν μεταξύ 13.000 έως 91.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Kεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο πρώην πρόεδρος ενός αγροτικού συνεταιρισμού στη Μακρυρράχη,ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2020 κι τώρα βρίσκεται ενώπιον δικαστικών αρχών ως κατηγορούμενος. Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι ο συνεταιρισμός είχε νόμιμα δικαιώματα επί των συγκεκριμένων εκτάσεων από το μακριά παρελθόν επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις.
Aπό την πλευρά τους οι άλλοι κατηγορούμενοι αρνούνται οποιαδήποτε παράνομη δράση υποστηρίζοντας πως ενεργούσαν σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου εκείνης εποχής χωρίς απαραίτητα στοιχεία γεωργικής παραγωγής ή ζωικού κεφαλαίου για τη λήψη επιδότησης αλλά μόνο με βάση τη συνθήκη διατήρησης των βοσκοτόπων σε «καλή γεωργική κατάσταση». Υποστήριξαν δε ότι απαιτείτο απλά η βλάστηση να μην ξεπερνά σε ύψος τα 70 εκατοστά.»