Δίκη Γιώργου Λυγγερίδη: Καθυστερήσεις και Αντιδράσεις
Στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη δίκη που αφορά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη,η δικηγόρος της οικογένειας,Μαρία Χατζηκωνσταντίνου,εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία της υπόθεσης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η δικηγόρος ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η υπεράσπιση αντιτίθεται στη μαρτυρία των προστατευόμενων μαρτύρων. «Από την αρχή αυτής της σημαντικής δίκης έχουν προκύψει καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων από την πλευρά του φυσικού δράστη, καθώς η καταδίκη του δεν είναι οριστική», δήλωσε.
«Η επιχείρηση να διαχωριστεί η δίκη και να κριθεί μόνος ο φυσικός δράστης ενώ οι συνεργοί για την ανθρωποκτονία του Γιώργου Λυγγερίδη παραμένουν σε αυτήν τη διαδικασία έχει προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση», τόνισε η κ.Χατζηκωνσταντίνου. «Χρησιμοποιούν κάθε νομικό μέσο για να επιβραδύνουν τη διαδικασία μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη απόφαση», πρόσθεσε.
«Το πιο δύσκολο σημείο είναι ότι ο δεύτερος βαθμός δικαιοδοσίας θα έπρεπε ήδη να έχει προσδιοριστεί – δηλαδή το Εφετείο», συμπλήρωσε.
“Δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση εδώ και ένα χρόνο”
Η δικηγόρος εστίασε στο γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καθαρογράφηση της απόφασης παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει. Όπως ανέφερε, υπήρχε προθεσμία έως τις 20 Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. «Έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς καμία πρόοδο στην καθαρογράφηση της απόφασης. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ήταν υποχρέωση της προεδρεύουσας να υπογράψει την τελική έκθεση», σημείωσε.
«Αυτό αποτελεί ζήτημα που μας απασχολεί έντονα.Από αυτήν τη δίκη εξαρτώνται άλλες τρεις: εκείνη των ανηλίκων συνεργών καθώς και άλλες σχετικές υποθέσεις»,επεσήμανε.
«Όσο δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τον φυσικό δράστη τι συνέβη, πώς θα μπορέσουν οι συνεργοί να προχωρήσουν; Δεν έχουμε καμία απάντηση μέχρι στιγμής και δεδομένου ότι έχουν περάσει δύο μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία στις 20 του μήνα, σκοπεύω άμεσα να κάνω μια καταγγελία προς τον υπουργό αλλά και στη διοίκηση του Πειραιά». Επιπλέον – όπως είπε – θα έπρεπε ήδη να είχε διασφαλιστεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι κατηγορούμενοι κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών διαδικασιών.
«Οι κατηγορούμενοι θεωρούν πως οι αστυνομικοί αυτοί δεν πρέπει να καταθέσουν. Ωστόσο υπάρχουν πολλές σημαντικές μαρτυρίες που ενισχύουν τις κατηγορίες», επισήμανε.
«Η ειρωνεία σε όλη αυτή την κατάσταση θα εξοργούσε όχι μόνο τους γονείς του Γιώργου αλλά κάθε πολίτη γενικά».
