Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη δικαιοσύνη
«H Ελλάδα πρέπει να γίνει μια πιο δίκαιη χώρα.Αυτό είναι δεδομένο. Ένας από τους λόγους που χρεοκοπήσαμε το 2010 ήταν και το ότι δεν φροντίζαμε όσο έπρεπε τις νεότερες γενιές.» Αυτή η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου in Forum Brain Retain & Regain, αναδεικνύει την ανάγκη για διαγενεακή αλληλεγγύη. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης που οφείλουν οι μεγαλύτερες γενιές στους νέους ανθρώπους.
Με την αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων και τη μείωση των νέων στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Δύσης, είναι επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε πώς θα εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Να ακούγεται δηλαδή η φωνή των νέων, να συνδιαμορφώνουν πολιτικές», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Σκέρτσος πρότεινε μάλιστα την ιδέα της εισαγωγής ποσοστώσεων στα εκλογικά ψηφοδέλτια για τους νέους ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
«Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από το 2010 που χρεοκόπησε», σημείωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές και στους επενδυτές. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κράτους έχει πληγεί σοβαρά τα χρόνια της κρίσης: «Καταβαραθρώθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών και ειδικά των νεότερων ανθρώπων». Ανέφερε επίσης ότι δεν καταφέραμε να εγγυηθούμε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε νεότερης γενιάς να ζει καλύτερα από την προηγούμενη.
«Οφείλουμε στους νέους ανθρώπους να μην ζήσουν ξανά μια χρεοκοπία», συμπλήρωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον γεμάτο όνειρα και προοπτικές για τις επόμενες γενιές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κοινωνική δομή της Ελλάδας, εξέφρασε ανησυχία για το πώς μπορεί η χώρα μας να μετατραπεί από μια «κοινωνία κολλητών» σε μια κοινωνία όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν ίσα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος.
«Μπορούμε όλοι μας όχι μόνο να ζούμε καλύτερα ατομικά αλλά κι ως σύνολο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος προσθέτοντας πως τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση στον δημόσιο τομέα καθώς επίσης στη λειτουργία της οικονομίας.
Επιπλέον ανέφερε τέσσερις λέξεις αρχής Α που θεωρεί απαραίτητες στο πολιτικό λεξιλόγιο: αξιοκρατία, ασφάλεια, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα. Πιστεύει ακράδαντα στην αξία της αξιοκρατίας ως μέσου ανάδειξης ικανών στελεχών χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει απλά ν’ αναφερόμαστε σε έννοιες όπως “αριστεία”. «Πρέπει πραγματικά ν’ αποκτήσουμε μία Ελλάδα βασισμένη στις αξίες που απαιτούνται» κατέληξε.