«Σοκ στο Ζεφύρι: Τηλεφωνικές απάτες με θύματα από τον κατάλογο και φωτογραφίες με τα κέρδη»

Τηλεφωνικές απάτες από το Ζεφύρι: «Ψάρευαν» τα θύματα από τον κατάλογο και πόζαραν με τα μετρητά

Σύλληψη Ρομά για Απάτες μέσω Τηλεφωνικού Κέντρου

Ένα κύκλωμα Ρομά που δραστηριοποιούνταν στο Ζεφύρι και αποκόμιζε κέρδη χιλιάδων ευρώ, εξαπατούσε πολίτες δημοσιεύοντας προκλητικές αναρτήσεις στα social media, όπου κρατούσαν χαρτονομίσματα σαν να ήταν ακουστικά.

Το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης, οι αστυνομικοί του ελληνικού FBI προχώρησαν στη σύλληψη έξι ατόμων της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη και του υπευθύνου των επιχειρησιακών ομάδων. Παράλληλα, εντοπίστηκε μια κατοικία που λειτουργούσε ως «τηλεφωνικό κέντρο», από όπου γινόταν η επικοινωνία με τα θύματα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το iEidiseis, τα μέλη της οργάνωσης είχαν δημιουργήσει ένα οργανωμένο δίκτυο από τον Ιούλιο του 2025 με σαφή δομή και διακριτούς ρόλους. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν κέρδη που ξεπερνούν τις 280.000 ευρώ. Η οργάνωση περιλάμβανε τον αρχηγό που λειτουργούσε ως «διευθυντής», τους τηλεφωνητές στο «τηλεφωνικό κέντρο» και τις «επιχειρησιακές ομάδες» που ανέλαβαν την παραλαβή χρημάτων και πολύτιμων αντικειμένων.

Οι τηλεφωνητές εντόπιζαν τυχαία ονόματα πολιτών από καταλόγους τηλεφώνων και πραγματοποιούσαν καθημερινά πολλές κλήσεις. Παριστάνοντας τους υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών ή λογιστές, χρησιμοποιούσαν διάφορες δικαιολογίες όπως διαρροές ηλεκτρικής ενέργειας ή φορολογικές υποχρεώσεις για να πείσουν τα θύματά τους να συγκεντρώσουν χρήματα ή κοσμήματα σε σημεία εύκολης πρόσβασης κοντά στα σπίτια τους.

Στη συνέχεια ενεργοποιούνταν οι «επιχειρησιακές ομάδες», οι οποίες χρησιμοποιώντας κυρίως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα επισκέπτονταν τα σπίτια των θυμάτων για να παραλάβουν τα χρήματα ή τα τιμαλφή υπό την πρόφαση ότι θα έκαναν εκτίμηση ή καταμέτρηση. Ο αρχηγός της οργάνωσης είχε καθοριστικό ρόλο στην επίβλεψη του τηλεφωνικού κέντρου καθώς και στην καθοδήγηση των ομάδων παραλαβής χρημάτων.

Για να δυσκολεύουν την ανίχνευσή τους, άλλαζαν συχνά τη θέση εγκατάστασης του τηλεφωνικού κέντρου καθώς επίσης και τις συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν. Επιπλέον είχαν εγκαταστήσει κάγκελα ασφαλείας και κάμερες στους χώρους εργασίας ώστε να ανιχνεύουν τυχόν αστυνομική παρουσία νωρίς.

Mέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 40 περιπτώσεις απάτης ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τις 280.000 ευρώ. Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία για απάτες κατά συναυτουργία σε τετελεσμένες πράξεις αλλά και σε απόπειρα με συνολικό περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ καθώς επίσης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 20 κινητά τηλέφωνα
  • 22 κάρτες SIM
  • 10 επώνυμα ρολόγια
  • 4 χρυσές αλυσίδες
  • 2 δαχτυλίδια
  • 9 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm
Scroll to Top