Ένα ακόμη τάνκερ του Γιώργου Προκοπίου διασχίζει τα Στενά του Ορμούζ
Ένα ακόμα πετρελαιοφόρο που ανήκει στον Γιώργο Προκοπίου (Dynacom) κατάφερε να περάσει επιτυχώς τα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, το πλοίο απέπλευσε προς ανατολικά μέσω αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος παραμένει σχεδόν κλειστός για την εμπορική ναυτιλία μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Το τάνκερ Marathi της Dynacom Tankers Management Ltd, μήκους περίπου 900 ποδιών και φορτωμένο με γύρω στο ένα εκατομμύριο βαρέλια σαουδαραβικού αργού πετρελαίου, εντοπίστηκε την Πέμπτη κοντά στο λιμάνι Sikka στην Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Το Marathi εμφανίστηκε ξανά ανοικτά της Ινδίας στις 26 Μαρτίου 2026, αφού είχε καταγραφεί τελευταία φορά στον Περσικό Κόλπο στις 11 Μαρτίου. Αυτό υποδηλώνει ότι το πλοίο κατάφερε να διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ. Τουλάχιστον τρία τάνκερ υπό τη διαχείριση της Dynacom έχουν πραγματοποιήσει αυτή τη διέλευση σύμφωνα με τις αναφορές από το Bloomberg – συγκεκριμένα είναι το τρίτο πλοίο που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Νωρίτερα είχαν περάσει επίσης τα πετρελαιοφόρα Shenlong και Smyrni.
Κατά τη διάρκεια της διέλευσης αυτής,η σήμανση του πλοίου ήταν απενεργοποιημένη – μια πρακτική που χρησιμοποιείται για να αποφευχθεί η ανίχνευση κάτω από τα ραντάρ. Το Ιράν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι απαγορεύει σε πλοία «εχθρών» να περνούν από τα Στενά, ωστόσο οι συνολικές θαλάσσιες κινήσεις παραμένουν σχεδόν πλήρεις ακινησίες σύμφωνα με διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης.
