Στη Σκιά της Καταστολής: Έλληνες Ακτιβιστές Κρατούνται στο Αεροδρόμιο του Καΐρου κατά την Πορεία τους προς τη Γάζα

March to Gaza: Δεκάδες Έλληνες ακτιβιστές κρατούνται αναίτια στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Αναίτια Κράτηση Ελλήνων Ακτιβιστών στο Αεροδρόμιο του Καΐρου

Για περισσότερες από πέντε ώρες,δεκάδες Έλληνες ακτιβιστές παραμένουν κρατούμενοι χωρίς λόγο στο αεροδρόμιο του Καΐρου,αν και κατέχουν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι πολίτες συμμετέχουν στην αποστολή March to Gaza και σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρωτοβουλία, δεν έχουν παραβεί κανέναν νόμο και τήρησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσοδό τους στην Αίγυπτο.

Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές τους κρατούν χωρίς να παρέχουν εξηγήσεις ή να επιτρέπουν την είσοδό τους στη χώρα. Αναλυτικά η ενημέρωση αναφέρει:

«Δεκάδες Έλληνες πολίτες κρατούνται στο αεροδρόμιο του Καϊρου για πάνω από 5 ώρες αναίτια, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν έχουν παραβεί κανένα νόμο και ακολούθησαν κάθε νόμιμη διαδικασία για την είσοδο τους στην χώρα. Εφόσον η κράτησή τους αυτή συνδέεται με τυχόν πρόθεση συμμετοχής Ελλήνων πολιτών στη διεθνή πρωτοβουλία #MarchToGaza,οι Αιγυπτιακές αρχές πρέπει να γνωρίζουν ότι,όπως ρητά έχει διατυπωθεί,οι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση μόνο εφόσον ληφθούν οι νόμιμες άδειες και σε συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου. Τυχόν δε απόρριψη του αιτήματος να χορηγηθούν τέτοιες άδειες δεν συνεπάγεται την δυνατότητα των αιγυπτιακών αρχών να τους θέσουν υπό κράτηση ή να τους απελάσουν καθώς βρίσκονται στο Κάιρο νόμιμα και έχοντες όλα τα απαραίτητα έγγραφα.»

Η ανθρωπιστική μας αποστολή δεν αποτελεί διαμαρτυρία ούτε στρέφεται κατά της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ή των εσωτερικών ζητημάτων της. Η ελληνική αποστολή του March to Gaza ενώνει τη φωνή της με τη διεθνή κινητοποίηση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού απαιτώντας άμεση πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό που υποφέρει στη Γάζα καθώς επίσης τον τερματισμό του αποκλεισμού που υφίστανται εδώ και 20 μήνες.

Επιπλέον, η κατάσταση αυτή δεν εγείρει ζητήματα ασφαλείας για την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Η ελληνική αποστολή είναι μέρος μιας ευρύτερης κίνησης χιλιάδων ανθρώπων που κατευθύνονται προς τη Γάζα μέσω ξηράς, αέρα και θάλασσας προκειμένου να σταματήσουν ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σήμερα. Εκφράζουμε τη βούληση των λαών της Ευρώπης και της Μεσογειού λέγοντάς ότι η ενότητα στον αγώνα υπέρ Παλαιστίνης μπορεί πραγματικά να φέρει αποτελέσματα.

Scroll to Top