«Σύλληψη υπόπτου για τρομοκρατία στην Κύπρο: Φωτογράφιζε στρατιωτικές βάσεις και κρατούσε σημειώσεις»

Κύπρος: Μία σύλληψη για τρομοκρατία – Άνδρας φωτογράφιζε στρατιωτικές βάσεις και κρατούσε σημειώσεις

Σύλληψη Υπόπτου για Τρομοκρατία στην Κύπρο

Ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατική δραστηριότητα έχει συλληφθεί από την κυπριακή αστυνομία.Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters,η σύλληψή του προήλθε μετά από αναφορές ότι σχεδίαζε μια τρομοκρατική επίθεση.

Ο συλληφθείς παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο αποφάσισε να τον κρατήσει υπό κράτηση για οκτώ ημέρες σε μια διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου στις 20/06/2025, οι Αρχές έλαβαν μια εξαιρετικά εμπιστευτική και αξιόπιστη πληροφορία από ξένη υπηρεσία συνεργασίας.Η πληροφορία υποδεικνύει ότι ο ύποπτος, καταγωγής από το Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται στην Κύπρο και συλλέγει δεδομένα σχετικά με την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί από τον Απρίλιο του 2025 μέχρι σήμερα, ενδεχομένως σχεδιάζοντας άμεση τρομοκρατική ενέργεια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ύποπτος φέρεται να είναι μέλος των Φρουρών της Επαναστάσεως του Ιράν. Από παρακολούθηση που διεξήχθη από συνεργαζόμενη υπηρεσία τον Ιούνιο του 2025 διαπιστώθηκε ότι διαμένει σε διαμέρισμα κοντά στις βρετανικές βάσεις στο Ζακάκι Λεμεσού.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, παρατηρήθηκε ότι ο ύποπτος κινούνταν πεζός κοντά στις Βρετανικές Βάσεις κρατώντας καθημερινά μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή με τηλεφακό και τρία κινητά τηλέφωνα. Φαινόταν να τραβά φωτογραφίες τόσο με τα τηλέφωνά του όσο και με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καταγράφοντας επανειλημμένα ύποπτες κινήσεις ενώ κρατούσε σημειώσεις σε έντυπη μορφή.

Eπιπλέον, έγινε γνωστό ότι μετακινήθηκε από τη Λεμεσό προς την Πάφο χρησιμοποιώντας λεωφορείο και στη συνέχεια πήγε κοντά στην αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” όπου επίσης κινήθηκε υπόπτως τραβώντας διάφορες φωτογραφίες πιθανώς κατασκοπεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εναντίον αυτού διεξάγεται έρευνα για αδικήματα που περιλαμβάνουν τρομοκρατία, κατασκοπεία και συνωμοσία προς διάρρηξη κακουργημάτων καθώς η ανάκριση συνεχίζεται.

Scroll to Top