Συναγερμός από Ελλάδα, Γαλλία, Δανία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο: Επείγουσα προειδοποίηση για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα!

Ελλάδα, Γαλλία, Δανία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο χτυπούν “καμπανάκι” για Δυτική Όχθη και Γάζα

Δήλωση Ευρωπαϊκών Χωρών για τη Γάζα

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο (Ε5), «χαιρετίζουν την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα, να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων και να κλείσει μια τραγική περίοδος δύο ετών συγκρούσεων».

Επιπλέον, «εκφράζουν την εκτίμησή τους για τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Τουρκίας στην κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός και στην παρουσίαση ενός Σχεδίου 20 Σημείων για το μέλλον της περιοχής», καλώντας όλες τις πλευρές «να εφαρμόσουν πλήρως το Ψήφισμα 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Τονίζουν ότι η εφαρμογή πρέπει να περιλαμβάνει «σεβασμό προς την κατάπαυση του πυρός»,τη «ταχεία και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» καθώς και τη διασφάλιση ότι «τα λείψανα του τελευταίου νεκρού ομήρου θα εντοπιστούν άμεσα». Παράλληλα καλούν τη Χαμάς να αφοπλιστεί και να αποκηρύξει κάθε μορφή βίας σύμφωνα με το Σχέδιο των 20 Σημείων.

Σημαντικότητα Ενοποίησης Λωρίδας Γάζας με Δυτική Όχθη

Οι πέντε χώρες επαναλαμβάνουν την «σταθερή δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών» υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία της ενοποίησης της Λωρίδας της Γάζας με τη Δυτική Όχθη καθώς και την Ανατολική Ιερουσαλήμ υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.Σε συμφωνία με τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης τονίζουν την ανάγκη ύπαρξης μιας διαδικασίας που θα έχει σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Προειδοποιούν ότι ενώ η διεθνής κοινότητα επικεντρώνεται στη Γάζα δεν πρέπει να παραβλέπει τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Δυτική Όχθη συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει σχετικά με το Ψήφισμα 2334 που καταδικάζει τις εποικιστικές δραστηριότητες ζητώντας από το Ισραήλ να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει διεθνούς δικαίου οι Ε5 αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει πολιτικές που παραβαίνουν αυτό το ψήφισμα υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές λύσης μέσω των δύο κρατών.

Καταδικάζουν σθεναρά την πρωτοφανής αύξηση βίας από εποίκους κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη καθώς επίσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σημειώνοντας πως το 2025 είναι ήδη ένα από τα πιο βίαια έτη.Σύμφωνα με τον OCHA έχουν καταγραφεί πάνω από 260 επιθέσεις σε Παλαιστίνιους μόνο τον Οκτώβριο.Αυτές οι επιθέσεις τρομοκρατούν αμάχους υπονομεύοντας παράλληλα τις ειρηνευτικές προσπάθειες θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια του Ισραήλ. Αν κι οι Ε5 αναγνωρίζουν πρόσφατες δηλώσεις καταγγελίας βίας από τον Πρόεδρο Χέρτζογκ αλλά κι τον Πρωθυπουργό Νετανιάχο ζητούν αυτές οι δηλώσεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένες ενέργειες.

“Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για διατήρηση και σεβασμό στο status quo στους Αγίους Τόπους στην Ιερουσαλήμ”, προσθέτουν.

Αντίθεση στις Προσαρτήσεις από Το Ισραήλ

Οι πέντε χώρες επαναβεβαιώνουν “την έντονη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή προσάρτησης” καταδικάζοντας σειρά μέτρων που σχετίζονται με εποικισμούς όπως “οι εξώσεις στο Σιλβάν”, “οι διαδικασίες καταγραφής γης στην Περιοχή C” καθώς επίσης “η έγκριση νέων κατοικιών στον εποικισμό E1”. Αυτές οι ενέργειες κινδυνεύουν όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει περιοχή αλλά κι αν θέσουν εμπόδια στη βιωσιμότητα λύσεων μέσω δύο κρατών.

Tονίζουν επίσης πως η UNRWA πρέπει “να συνεχίσει τα ζωτικά έργα” ενώ εκφράζουν σοκ σχετικά με είσοδο ισραηλινού προσωπικού στις εγκαταστάσεις UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ χωρίς προηγούμενη άδεια. Υπογραμμίζουν πως “οι εγκαταστάσεις ΟΗΕ είναι απαραβίαστες βάσει διεθνούς δικαίου”. Χαιρετίζουν τέλος γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) από τον Οκτώβριο 2025 καλώντας παράλληλα το Ισραήλ ν’ ακολουθήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

“Άμεσο τέλος” στις ισραηλινού επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη

Aπό οικονομικής πλευράς οι Ε5 σημειώνουν πως η παρακράτηση παλαιστινιακών φορολογικών εσοδων μαζί μ’ άλλους περιορισμούς στο τραπεζικό σύστημα είναι “εντελώς αδικαιολόγητοι” κινδυνεύοντας μάλιστα ν’ οδηγήσουν σε οικονομική κατάρρευση μειώνοντας έτσι δυνατότητες Πα­λισ­τι­νιακής Αρχής ν’ παρέχει υπηρεσίες ή ν’ αναλάβει ευθύνες ειδικότερα μέσα στη Γάζα. Ζητούν λοιπόν απ’ τo I​sra​el “την άμεση αποδέ­σμα­τευ­σή” αυτών των χρημάτων.”

Eπιπλέον εκδηλώνεται βαθιά ανη­sυχία σχετικά μ’ “τους περιορισμούς μετακίνησης”, “τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς” αλλά κι “τις επιχειρήσεις ισραηνών δυνάμεων ασφαλείας”. Ζήτησαν λοιπόν “άμεσα σταμάτημα αυτής πρακτικής”.

“Βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι όπου έχουμε ευκαιρία εξεύρεσης καλύτερου μέλλοντος ώστε ν’ αποκτήσουμε μακροπρόθεσμα ειρηνή ανάμεσα στους λαούς μας”, κλείνει δήλωσή τους ο Ε5 επαναβεβαιώνοντας δε commitment προς μία δίκαιa συνολικά επίλυση παλι­στινιακού ζητήματος βασιζόμενοι πάντα πάνω σ’ αυτή λύσεως δυο κρατών.”

Scroll to Top