«Συναγερμός για χιόνια στην Αθήνα: 75% πιθανότητα σύμφωνα με τον Μαρουσάκη!»

Μαρουσάκης: «75% πιθανότητα για γενικευμένα χιόνια στην Αθήνα» – Η νεότερη πρόγνωση

Επικείμενη Κακοκαιρία με Χιόνια στην Αθήνα

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε το Σάββατο (10/1) για την έλευση μιας νέας κακοκαιρίας που θα φέρει χιονοπτώσεις στην πρωτεύουσα, με πιθανότητα 75%. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο ο ειδικός αποκαλεί «πολική φωτοβολίδα», αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (13/1).

Η ψυχρή εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες στα δυτικά της Ελλάδας. Τα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν τις επόμενες ώρες, καθώς οι πολικές αέριες μάζες αναμένονται να φέρουν χιόνια ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές.

Διάρκεια της Πολικής Φωτοβολίδας

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η δράση αυτής της κακοκαιρίας θα είναι σύντομη αλλά έντονη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα ολοκληρώσει τη δράση του σαν μια πολική φωτοβολίδα μέσα στην Τρίτη (13/1), οπότε οι πολικές αέριες μάζες θα αρχίσουν να απομακρύνονται από τη χώρα μας».

Ήδη παρατηρούνται χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές, ενώ από την Κυριακή (11/1) τα χιόνια αναμένεται να κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Μέχρι τη Δευτέρα (12/1), τα φαινόμενα ενδέχεται να πλήξουν ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου.Ο μετεωρολόγος εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε στρωμένο χιόνι κοντά στη θάλασσα στις νησιωτικές περιοχές.

Προγνωστικό Σύστημα για Χιονοπτώσεις στην Αττική

Αναφορικά με τον Νομό Αττικής,το προγνωστικό σύστημα του Κλέαρχου Μαρουσάκη προσδιορίζει δύο πιθανά σενάρια: υπάρχει 75% πιθανότητα για αξιόλογες και γενικευμένες χιονοπτώσεις,ενώ η πιθανότητα για πιο ήπιες και περιορισμένες χιονοπτώσεις ανέρχεται στο 25%. Αυτές οι εκτιμήσεις προκύπτουν από τον συνδυασμό τεσσάρων μοντέλων που χρησιμοποιούν δεδομένα από προγνωστικά κέντρα των ΗΠΑ, Ευρώπης και Γερμανίας καθώς επίσης κι από το παγκόσμιο σύστημα «Ηρακλής».

Το ευρωπαϊκό κέντρο προβλέπει λιγότερα έντονα φαινόμενα σε σχέση με τα αμερικανικά μοντέλα και το σύστημα «Ηρακλής», που δείχνουν πιο εκτεταμένες χιονοπτώσεις. Το γερμανικό κέντρο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις δύο αυτές εκτιμήσεις.

Χάρτες & Θερμοκρασίες:

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δημοσίευσε επίσης στο Facebook διάφορους χάρτες σχετικά με την πορεία των χιονιών καθώς και θερμοκρασιακά διαγράμματα για την περιοχή της Αθήνας.

“Λευκές Εκπλήξεις” & Δευτερεύουσα Διαταραχή

Pάντως, ο ειδικός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου Κυριακής (11/1) – Δευτέρας (12/1) μπορεί να υπάρξουν απρόοπτα γεγονότα. Ειδικότερα σημείωσε: «πιστεύουμε ότι αυτό το διήμερο μπορεί να επιφυλάξει πολλές “λευκές” εκπλήξεις λόγω μιας δευτερεύουσας διαταραχής στη θάλασσα μεταξύ ανατολικής Πελοποννήσου και νότιας Αττικής».

“Πολική Φωτοβολίδα”:

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υπογράμμισε τη σημασία του όρου “πολική φωτοβολίδα”, λέγοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κακοκαιρία χαρακτηρίζεται έτσι! Αναμένοντας σημαντική πτώση θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες πριν οι πολικές αέριες μάζες αποχωρήσουν πλήρως από τη χώρα μας μετά την Τρίτη (13/1).

Scroll to Top