«Συναγερμός στην Αττική: Έκτακτη σύσκεψη για τις επερχόμενες καταιγίδες»

Έκτακτη σύσκεψη για την Αττική: Έρχονται νέες καταιγίδες το απόγευμα

Νέα Σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την Κακοκαιρία

Σήμερα Πέμπτη (22/1), πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο των σοβαρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής, η οποία συγκλήθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου: Σήμερα η κακοκαιρία παρουσιάζει σημάδια ύφεσης ακόμη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Ωστόσο, ο καιρός παραμένει ασταθής. Στις περιοχές του νοτίου Ιονίου, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται τοπικές καταιγίδες.

Αύριο Παρασκευή οι άστατες συνθήκες θα συνεχιστούν με βροχές να εκδηλώνονται στη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη καθώς επίσης στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Στην Αττική σήμερα το απόγευμα αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρξουν βροχοπτώσεις που ενδέχεται να συνοδευτούν από καταιγίδες.

Το υπουργείο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τους δήμους πρώτης και δεύτερης βαθμίδας καθώς επίσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την παρακολούθηση των εξελίξεων σχετικά με τα έντονα φαινόμενα ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους.

Η Αττική θα δεχθεί νέες βροχοπτώσεις σήμερα Πέμπτη οι οποίες όμως δεν θα είναι τόσο έντονες ή μακρόχρονες σε σχέση με τις χθεσινές που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα νότια προάστια καθώς επίσης τον θάνατο μιας 56χρονης στην Άνω Γλυφάδα. Η πρόβλεψη της ΕΜΥ περιλαμβάνει κάποιες βροχές αλλά κι καταιγίδες στην περιοχή.

Τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται μετά τις 2 το μεσημέρι μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με πληροφορίες από το windy.com όπου ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως σε περιοχές όπως το Πικέρμι, η Ραφήνα κλπ.

Προβλήματα έχουν καταγραφεί λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων σε όλο το λεκανοπέδιο ενώ οι μεγαλύτερες δυσκολίες σημειώθηκαν στις περιοχές Γλυφάδα, Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη όπου η Πυροσβεστική δέχθηκε πολλές κλήσεις για βοήθεια. Οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί ενώ οδηγοί εγκλωβίζονται μέσα σε αυτά απαιτώντας τη συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς οι δρόμοι μετατρέπονταν σε χειμάρρους γεμάτους φερτά υλικά.

Eπιπλέον ρέματα όπως αυτά στον Ασπρόπυργο κι στη Ραφήνα υπερχείλισαν προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους κοντά σ’ αυτά που χρειάστηκε να απομακρυνθούν.
Σε πολλές περιοχές στην Αττική όπως ο Βύρωνας, Χαλάνδρι κι Ηλιούπολη μέχρι χθες στις 19:30 είχαν καταγραφεί ποσότητες βροχής άνω των 115 χιλιοστών σύμφωνα με δεδομένα από αυτόματο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/Meteo.gr ενώ στον Παπάγο σημειώθηκαν έως 146.4 mm βροχής.

Scroll to Top