Συνταξιοδότηση και Ασφαλιστικά Δικαιώματα: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε
Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ωστόσο δεν λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Η δυνατότητα εξόδου με 35ετία, όπως ίσχυε μέχρι το 2015 πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, παραμένει σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η υπολογιστική διαδικασία της (ανταποδοτικής) σύνταξης γίνεται σύμφωνα με τους νόμους 4387/16 (Κατρούγκαλου) και 4670/20 (Βρούτση).
Για να μπορέσει κάποιος ασφαλισμένος να λάβει ανταποδοτική σύνταξη (εκτός από την εθνική που ανέρχεται σήμερα στα 436 ευρώ για όσους έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης), απαιτείται η συμπλήρωση 40 χρόνων ασφάλισης.Έτσι, αν κάποιος έχει μόνο 35 χρόνια εργασίας δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη με μειωμένα δικαιώματα (με ποινή ύψους 6% επί της εθνικής σύνταξης για κάθε έτος πρόωρης εξόδου), αλλά ούτε θα έχει το μέγιστο ποσοστό ανταπόδοτης σύνταξης.
Εάν λοιπόν ένας ασφαλισμένος επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό της ανταποδοτικής του σύνταξης, θα πρέπει είτε να παραμείνει στην εργασία μέχρι τα 49 χρόνια ασφάλισης είτε να αναγνωρίσει πλασματικά έτη. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία ενδέχεται να έχει κόστος. Παρόλο που το ποσό αυτό είναι φορολογικά εκπίπτον…
Κάθε χρόνο που κάποιος αποχωρεί από την εργασία πριν συμπληρώσει τα απαιτούμενα σαράντα χρόνια χάνει περίπου 127 ευρώ από τη μηνιαία του σύνταξη ανά χιλιάδα συντάσιμου μισθού. Για παράδειγμα, αν ο μισθός είναι στα επίπεδα των δύο χιλιάδων ευρώ οι μηνιαίες απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός ασφαλισμένου φτάνουν τα 255 ευρώ.
Mάλιστα, όταν κάποιος συντάσσεται έχοντας λιγότερα από σαράντα χρόνια ασφάλισης και μειωμένες απολαβές μπορεί αργότερα ως συν retiree εργαζόμενος να δει μια μικρή αύξηση στη σύνταση του αλλά αυτό δεν θα διορθώσει τις αρχικές απώλειες στην ανταποδοτική του στήριξη.
Παράδειγμα Α:
– Οι παλαιοί ασφαλισμένοι των Ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου με βάση την προϋπηρεσία τους κατά την περίοδο μεταξύ των ετών 2010-12 και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω εθελούσιας εξόδου (πχ τράπεζες ή ΕΛΤΑ). Αν αυτοί αποφασίσουν σήμερα να συν retiree στο ηλικιακό όριο των62 ετών έχοντας συμπληρώσει μόνο35 έτη εργασίας θα αντιμετωπίσουν απώλειες έως και381 ευρώ τον μήνα για μέσο μισθό γύρω στα3.000 ευρώ.
Aυτό συμβαίνει διότι για τη συντάξινση με βάση τα35 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής είναι37,31%, ενώ αν φτάσουν στα40 έτη ανεβαίνει στο50%.
Παράδειγμα Β:
Mία έξυπνη επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναγνώριση πλασματικών χρόνων στρατιωτικής θητείας. Αναγνωρίζοντας20 μήνες στρατιωτικού χρόνου μπορεί κανείς ουσιαστικά ν’ αποκτήσει δύο πλασματικά έτη καθώς υπολογίζεται30 ημέρες ανά μήνα υπηρεσίας.
Eπιπλέον ο ΕΦΚΑ απαιτεί25 ημέρες προκειμένου ν’ αναγνωρίσει έναν μήνα κι300 ημέρες συνολικά για ένα πλασματικό έτος άρα η αναγνώριση στρατιωτικής θητείας προσφέρει «έκπτωση» ύψους20%.