«Τα 7 Οικονομικά Αγκάθια της Κάλπης: Μαζί με την Κοβέσι στην Αναζήτηση Λύσεων»

Το (οικονομικό) χρώμα της κάλπης – 7 αγκάθια μαζί με την Κοβέσι

Ανασκόπηση της Πολιτικής Κρίσης στην Ελλάδα

Παρά τις συνεχείς και αποκαλυπτικές δικογραφίες που αφορούν την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και το υπουργικό συμβούλιο, η διαδικασία αποδόμησης της κυβέρνησης είχε ήδη ξεκινήσει νωρίτερα. Τα πρόσφατα γεγονότα απλώς επιτάχυναν αυτή την πορεία,λειτουργώντας ως καταλύτης που «οπτικοποιεί» την αλαζονεία και τον πελατειασμό.

Οι εξελίξεις που απειλούν τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου δεν προσφέρουν περιθώρια για να ανακοπεί η κυβερνητική κρίση. Αντιθέτως, εντείνουν τη διαδικασία αποσύνθεσης του 41% (του 2023) που έχει ήδη αρχίσει.

Καθοριστικά στοιχεία σε αυτή τη φάση είναι οι νέες δικογραφίες από την Ευρωπαία εισαγγελέα Κοβέσι καθώς και οι επικείμενες αποκαλύψεις του Ισραηλινού πρώην στρατιωτικού Ντίλιαν σχετικά με τις υποκλοπές predator. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης οικονομικοί παράγοντες που επιταχύνουν την κυβερνητική φθορά:

  1. Η πολιτική κρίση έρχεται μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια έντονης ακρίβειας: Από τον Αύγουστο του 2022, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 45%, τα ενοίκια κατά 60%, ενώ οι μέσοι μισθοί έχουν αυξηθεί λιγότερο από 20%. Αντί να υπάρξει βελτίωση στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, αυτά βιώνουν το 16ο έτος μιας συνεχούς κρίσης.
  2. Τα επιδόματα για την ακρίβεια είναι ανεπαρκή: Ειδικά όταν πολλοί κάτοικοι των πόλεων αναγκάζονται να ακυρώσουν τις Πασχαλινές τους εξορμήσεις φέτος λόγω των υψηλών τιμών.
  3. Aστάθεια στην περιοχή του Κόλπου: Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα, η παρατεταμένη αστάθεια θα διατηρήσει τις υψηλές τιμές ενέργειας και θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία μας με στασιμοπληθωριστικά χαρακτηριστικά.
  4. Kάμψη εσόδων στο πρώτο δίμηνο: Το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να προγραμματίσει «γενναία» προεκλογικά πακέτα λόγω μειωμένων εσόδων. Η αναμενόμενη αύξηση εσόδων τον Μάρτιο θα οφείλεται κυρίως στον αυξημένο ΦΠΑ σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
  5. Tουρισμός με προβλήματα: Η αρχή της τουριστικής κίνησης φαίνεται δύσκολη καθώς τα χρήματα από υπηρεσίες υποδοχής αποτελούσαν σημαντικό μέρος της κατανάλωσης στην γκρίζα οικονομία.
  6. Kρίση στέγης σε έξαρση: Αυξήσεις στο κόστος κατασκευής κατοικιών αλλάζουν τα δεδομένα στη στέγαση ενώ πολλές οικοδομικές άδειες μεταφέρονται κυρίως στις περιοχές όπου το κατασκευαστικό κέρδος είναι περιορισμένο.
  7. Eπιδοτήσεις Νοεμβρίου χωρίς αντίκτυπο: Οι ενισχύσεις όπως ένα ενοίκιο ή τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους θεωρούνται πλέον δεδομένες στη ζωή των πολιτών κι έρχονται πολύ καθυστερημένα σε σχέση με τη σημερινή κρίση.
Scroll to Top