Τα πέντε ραντεβού για φόρους και εισφορές μέχρι την 31 Αυγούστου

Τρεις προθεσμίες για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και δύο για φορολογικές υποχρεώσεις γράφει το ημερολόγιο για την 31η Αυγούστου.

Θα μπορούσε να είναι και χειρότερη η κατάσταση αν δεν είχε δοθεί η παράταση για την πληρωμή της πρώτης διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, τα δύσκολα δεν αποφεύχθηκαν αλλά μετατέθηκαν. Διότι ο Σεπτέμβριος θα έχει και πάλι τριπλή πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τρεις ή τέσσερις πληρωμές προς την εφορία.

Τι λήγει την τελευταία εργάσιμη του Αυγούστου; Για την εφορία είναι σχετικά απλά τα πράγματα. Πέραν των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών, έχουμε την 2η δόση του ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) ή ολόκληρο τον ΦΠΑ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Επίσης, έχουμε την προθεσμία για εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του φόρου εισοδήματος για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την έκπτωση του 3% που δίδεται στις σχετικές περιπτώσεις. Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις και ταυτόχρονης εξασφάλισης του 3%. Αυτό γίνεται αν ο φόρος πληρωθεί με πιστωτική κάρτα (οπότε η εφορία εξοφλείται από την τράπεζα και δίνει την έκπτωση του 3%) και στη συνέχεια ο φορολογούμενος επιλέξει να πληρώσει την οφειλή στην πιστωτική σε άτοκες δόσεις.

Στα ασφαλιστικά ταμεία, οι υποχρεώσεις είναι πολύ περισσότερες καθώς τον Αύγουστο, συμπίπτει η προθεσμία πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών (έχουν ανέβει τα ειδοποιητήρια για τον Ιούλιο) με τις δόσεις για την εκκαθάριση του 2019 και του 2020. Ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι (σ.σ καταβάλλεται η 3η από τις συνολικά 5 δόσεις) ενώ για το 2020, το βάρος πέφτει σε 200.000 ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν παράλληλη απασχόληση (π.χ και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι). Οι πρόσθετες εισφορές, πρέπει να πληρωθούν σε 6 δόσεις.

Scroll to Top