Δήλωση Υπουργού Ανάπτυξης για τα Πρόστιμα στις Αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ
«Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν χθες είναι αποτέλεσμα δύο ελέγχων» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αλυσίδων «Σκλαβενίτης» και «Lidl» σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το υπουργείο του. «Στην πρώτη περίπτωση διαπιστώθηκε παραβίαση σε 32 κωδικούς προϊόντων όσον αφορά το ανώτατο ποσοστό κέρδους, ενώ η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε προηγούμενες παραβάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, υπήρξε παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας σε 36 κωδικούς προϊόντων λόγω παραπλανητικών εκπτώσεων», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1.
Πρόσθεσε ότι «όποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θεωρεί ότι έχει αδικηθεί μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει το δίκιο της». Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της ΔΙΜΕΑ στην εφαρμογή του νόμου: «Η ΔΙΜΕΑ κάνει εξαιρετική δουλειά και οι αυστηροί έλεγχοι θα συνεχιστούν».
Αντίδραση Σκλαβενίτη στο Πρόστιμο
Ο εκπρόσωπος της αλυσίδας Σκλαβενίτης ανέφερε: «Δεν παρανομήσαμε, στρεφόμαστε κατά παντός υπευθύνου».
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας καλύπτει τις ανάγκες του, αλλά υπάρχει επίσης ένα άλλο τμήμα που αντιμετωπίζει δυσκολίες: «Πρέπει να τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο».Οι σούπερ μάρκετ και η βιομηχανία τροφίμων έχουν δεσμευτεί να μειώσουν άμεσα τις τιμές σε 1.000 προϊόντα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι αυτή η δέσμευση επηρεάζει την εικόνα τους στην κοινωνία», σημείωσε.
Επιπλέον, ανέφερε πως οι παρεμβάσεις του Υπουργείου πέρυσι τον χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα – τον χαμηλότερο στην Ευρωζώνη – και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί: «Όλοι πρέπει να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών». Όσον αφορά τα κέρδη των σούπερ μάρκετ, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε πρόβλημα με την κερδοφορία τους αλλά δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι έχουν μόνο 1,5% περιθώριο κέρδους ώστε να μην μειώνουν τις τιμές.»
Νέα Αρχή Προστασίας Καταναλωτή
Ο κύριος Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στη νέα εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς: «Έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προστασίας των πολιτών που συναντά αντιστάσεις αλλά θα υλοποιηθεί. Αυτή η νέα αρχή θα ενισχυθεί με 300 νέους ελεγκτές και σύγχρονα ψηφιακά μέσα ώστε να αποτελέσει πραγματική ασπίδα για τους καταναλωτές.» Η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται εντός των επόμενων πενήντα ημερών.
Kόστος Στέγασης – Οξύ Ζήτημα
Ο υπουργός επικέντρωσε την προσοχή στο κόστος στέγασης χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο σοβαρό πρόβλημα ακρίβειας σήμερα: “Μια οικογένεια που πριν από έξι χρόνια πλήρωνε 550 ευρώ ενοίκιο τώρα πληρώνει σχεδόν διπλάσιο ποσό.” Αυτό είναι ένα πραγματικό βάρος για τους πολίτες καθώς δεν μπορούν εύκολα να μειώσουν αυτό το έξοδο όπως κάνουν με άλλες αγορές.
Aνάπτυξη Λαϊκών Αγορών
Tέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις λαϊκές αγορές δήλωσε τη στήριξή του στην αναβάθμιση αυτού του θεσμού: “Υποστηρίζω τη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς ώστε τα προϊόντα από τα χωράφια μας φτάνουν κατευθείαν στους καταναλωτές χωρίς ενδιάμεσους.” Αυτή η πρόταση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που προετοιμάζεται δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δήμους.
