Βιταμίνη D: Ασπίδα προστασίας και κατά του κορωνοϊού
Η εμφάνιση του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας. Στις απανωτές εξελίξεις είναι καθώς και τις έρευνες καταπολέμησης του ιού από μελέτες έχει προκύψει ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο κορονοϊός θα ήθελε βιταμίνες σαν τη C και τη D να μην υπήρχαν στον οργανισμό μας, αφού αυτές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και το θωρακίζουν από ιώσεις και επικίνδυνους ιούς όπως είναι και ο Covid- 19.
Απο βιταμίνη της οστεοπόρωσης αναβαθμίστηκε σε βιταμίνη της θωράκισης
Η βιταμίνη D ήταν γνωστή μέχρι πρόσφατα ως η βιταμίνη που δυναμώνει τα οστά και μας προστατεύει από την οστεοπόρωση ή άλλα μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι επίσης διάσημη για τα οφέλη που έχει στην όρασή μας. Πλέον όμως- και μάλιστα αποδεδειγμένα- έχει σπουδαία δράση και στην καταπολέμηση των ιώσεων.
Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως είναι η βροχίτιδα. Σε σχετική έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα χρόνο. Το συμπέρασμα; Μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.
Η βιταμίνη D είναι γνωστό πως δρα κατά της οστεοπόρωσης και της διατήρησης ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος, ωστόσο πια συνδέεται με την καταπολέμηση των ιώσεων. Συγκεκριμένα, μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως για παράδειγμα η βρογχίτιδα.
Σε έρευνα με ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα έτος. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό, οι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν ότι ένας οργανισμός κατάλληλα εφοδιασμένος με βιταμίνη D έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη.
Μάλιστα, φαίνεται η επιστημονική κοινότητα να πιστεύει πως ο λόγος που το καλοκαίρι μειώνονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό οι ιώσεις δεν είναι μόνο ότι λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά εξαιτίας της αύξησης της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα, η οποία ως γνωστόν λέγεται και η «βιταμίνη του ήλιου».
Σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης D είναι τα εξής:
- Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
- Συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Οι τροφές που περιέχουν Βιταμίνη D
Σολωμός (85γρ.)
Φρέσκος: 450 IU
Σε κονσέρβα: 650 IU
Τόνος (σε κονσέρβα με νερό)
154 IU
Σαρδέλες (2 ψαράκια)
46 IU
Κρόκος αυγού (1 μεγάλος)
37 IU
Τυρί
Ένα κομμάτι ελβετικού τυριού: 6 IU
Ένα φλιτζάνι τυρί ricotta: 25 IU
Βοδινό συκώτι (85γρ.)
42 IU
Γάλα (250 ml)
100 IU