Δηλώσεις Τραμπ για τη Χαμάς και τη Γάζα
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες σχετικά με την «επανεξοπλιστική» δραστηριότητα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει λάβει έγκριση από τις ΗΠΑ να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια «για κάποιο χρονικό διάστημα», όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε δημοσιογράφο στο Air Force One πριν από την άφιξή του στο Ισραήλ,ερωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές περί επανεξοπλισμού της Χαμάς και της εγκαθίδρυσης ως αστυνομικής δύναμης για τους Παλαιστίνιους. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η οργάνωση προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη μετά από μήνες συγκρούσεων.
«Το έχουν δηλώσει ανοιχτά και τους δώσαμε έγκριση για ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.«Πρέπει να κατανοήσετε – έχουν πιθανώς χάσει περίπου 60.000 ανθρώπους. Αυτή είναι μια σοβαρή τιμωρία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 67.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 20.000 παιδιών.
Επιπλέον, ο Τραμπ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να διασφαλίσουν πως οι κάτοικοι που επιστρέφουν στη Γάζα θα μπορούν να ανοικοδομήσουν τις περιοχές τους με ασφάλεια. Περιέγραψε τη κατάσταση στη Γάζα ως «κυριολεκτικά κατεδαφισμένη» και προειδοποίησε ότι «πολλά αρνητικά γεγονότα μπορεί να συμβούν» καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στις εστίες τους.
Το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος για τον αφοπλισμό της Χαμάς έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κύρια σημεία αντιπαράθεσης κατά τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς οι εμπλεκόμενοι διαφωνούν σχετικά με το πώς και πότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία.