Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ασκεί πιέσεις στους συνεργάτες του για να ετοιμάσουν το έδαφος για μια πιθανή νέα συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην αναβίωση μιας από τις πιο φιλόδοξες και αμφισβητούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες της πρώτης θητείας του: την προσπάθεια πειθούς της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Wall Street Journal που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τραμπ έχει ήδη συζητήσει ιδιωτικά με τον Κιμ τη δυνατότητα μιας νέας προσωπικής συνάντησης κατά τη διάρκεια του επόμενου ταξιδιού του στην Ασία. Ένα πιθανό «παράθυρο» για αυτή τη συνάντηση ενδέχεται να είναι ο Νοέμβριος, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στη Σεντζέν της Κίνας για τη σύνοδο APEC.
Επανέναρξη διαλόγου με την Πιονγιάνγκ
Οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν αποφύγει να συναντήσουν τον Κιμ χωρίς προϋποθέσεις λόγω του αυταρχικού καθεστώτος που εκπροσωπεί και του σημαντικού πυρηνικού οπλοστασίου που διαθέτει. Ωστόσο, ο Τραμπ πιστεύει ότι μια νέα προσωπική επαφή μπορεί να ανοίξει ξανά τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές και κάποιοι αξιώστες εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το αν μια τέτοια σύνοδος θα μπορούσε πραγματικά να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Από τις τρεις προηγούμενες συναντήσεις τους μέχρι σήμερα, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει ενισχυθεί σημαντικά και οι ικανότητες πλήγματός της σε αμερικανικό έδαφος έχουν αυξηθεί.
“Θέλει να φέρει στα μέτρα του ακόμη έναν δεσποτικό δικτάτορα…”
Αυτή είναι η άποψη του Μπρους Κλίνγκνερ, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της CIA ειδικευμένου στις δύο κορεατικές χώρες.
Η επιθυμία για διάλογο παραμένει ισχυρή
Aξιωμένος αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν “την κατάλληλη στιγμή”. Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.
Ο Τραμπ είχε προσπαθήσει ξανά να οργανώσει μια συνάντηση κατά την περιοδεία του στην Ασία το 2025. Σε δηλώσεις μέσα στο Air Force One είχε ζητήσει από δημοσιογράφους “να διαδώσουν” την επιθυμία του για επαφή με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Στρατηγικές κινήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις
Tην Κυριακή ανακοίνωσε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι περιορίζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας λόγω “της πολύ καλής σχέσης μου με τον Ким Γιοнγκ Ουν”. Αυτή η κίνηση θυμίζει προηγούμενες παραχωρήσεις που έκανε κατά την πρώτη θητεία του προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις πριν από τις συνομιλίες κορυφής.
Aπό Σινγκαπούρη στο Ανόϊ: Μια ιστορία αποτυχιών
