Νέα Σχέδια Εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
Η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στην εγκαθίδρυση μιας νέας συνθήκης μετά την πρόσφατη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.Μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό ενός 12ήμερου πολέμου που άλλαξε τις γεωπολιτικές ισορροπίες, η αμερικανική ηγεσία εργάζεται πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκεχειρίας για τη Γάζα, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς.
Η παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς αποτελεί πρόκληση για το ρεπουμπλικανικό επιτελείο. Ωστόσο,αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου των 21 μηνών μόνο εννέα εβδομάδες υπήρξε εκεχειρία,γίνεται σαφές ότι το εγχείρημα είναι περίπλοκο και μπορεί εύκολα να καταρρεύσει.Οι τελευταίες προσπάθειες του Λευκού Οίκου να επιβάλει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία καταγράφηκαν τον Μάιο, αλλά οι διαβουλεύσεις δεν απέφεραν καρπούς.
Μετά την εξασθένηση της ιρανικής πλευράς και των συμμάχων της όπως οι Φρουροί της Επανάστασης και η Χεζμπολάχ, ο Τραμπ επανήλθε με μια πρόταση για κατάπαυση πυρός διάρκειας 60 ημερών. Αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την εκεχειρία και την επόμενη μέρα στη Γάζα. Παρά τις απώλειες που υπέστησαν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ,αναλυτές εκτιμούν ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μια μόνιμη ειρηνική λύση.
Tanto το Ισραήλ όσο και η Χαμάς παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας. Το Ισραήλ έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με το Ιράν κι αρνείται να υποχωρήσει από τη θέση του σχετικά με την εξάλειψη της Χαμάς, κάτι που περιλαμβάνει αποχώρηση από τη Γάζα χωρίς όπλα.Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών χωρίς να αποδεχθεί πλήρως τις αμερικανικές προτάσεις.
Αναμένονται επίσης συναντήσεις μεταξύ Τραμπ και του πρωθυπουργού του Ισраηλινού Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο στις αρχές Ιουλίου όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη Γάζα. Πριν από αυτή τη συνάντηση ο Νετανιάχου σχεδιάζει έκτακτη υπουργική σύσκεψη ώστε να εξεταστεί το νέο σχέδιο κατάπαυσης πυρός.
Το νέο σχέδιο εκεχειρίας: Ποιες είναι οι διαφορές;
Πόσο διαφοροποιείται αυτό το σχέδιο σε σχέση με προηγούμενες προσεγγίσεις επί εποχής Μπάιντεν; Η πρόταση διάρκειας 60 ημερών επικεντρώνεται στην απελευθέρωση ομήρων ενώ λαμβάνει υπόψη την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα προσφέροντας μεγαλύτερες δυνατότητες στις ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε να παρέχουν βοήθεια όπως τρόφιμα και φάρμακα.
Επίσης προβλέπει αποχώρηση δυνάμεων της Χαμάς από συγκεκριμένες περιοχές αλλά παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η νέα διοίκηση στη Γάζα καθώς επίσης τι μέλλει γενέσθαι με την παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούτ Αμπάς.
Aξιολογώντας τα προηγούμενα σχέδια μεταφοράς Παλαιστινίων σε χώρες όπως Αίγυπτος ή Ιορδανία που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στο παρελθόν, φαίνεται πως τώρα υπάρχει σκέψη συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε αυτές οι χώρες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση της Γάζας – κάτι που αποκτά νέα διάσταση δεδομένης της συνεργασίας Τραμπ με κράτη του Κόλπου ενάντια στην ιρανική απειλή.
Mένει λοιπόν ν’ αποδειχθεί αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει ο Τραςmp να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο κατάπαυσης πυρός σύμφωνα με τους στόχος του.