Αισιοδοξία Τραμπ για Συμφωνία με το Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ουάσιγκτον πλησιάζει σε μια συμφωνία με το Ιράν που θα αποτρέπει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα σταματήσουν προσωρινά για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές ενέργειες.
Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησε τους τελικούς του NBA, ο Τραμπ δήλωσε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες φαίνεται να αποκλιμακώνεται έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είχα μια πολύ καλή συνομιλία μαζί του. Ανταλλάχθηκαν χτυπήματα και απάντησαν ο ένας στον άλλον. Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω γι’ αυτό», ανέφερε σχετικά.
«Χτυπήθηκαν και αντεπίθεσαν αλλά τώρα θεωρούν ότι έχει λήξει η κατάσταση. Θα αφήσουν ο ένας τον άλλον ήσυχο για περίπου μία εβδομάδα ή κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς οι τελευταίες ημέρες είχαν δει νέα πλήγματα μεταξύ των δύο χωρών πριν αναστείλουν τις επιθέσεις τους προσωρινά. Ωστόσο, ο πρόεδρος έχει στο παρελθόν εκφράσει παρόμοιες αισιόδοξες προβλέψεις που δεν επαληθεύτηκαν λόγω της επανέναρξης των συγκρούσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης σίγουρος πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελικό στάδιο: «Βρισκόμαστε κοντά σε αυτό που θα είναι μια εξαιρετική συμφωνία που δεν θα επιτρέπει υπό οποιαδήποτε μορφή την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», τόνισε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η υπογραφή της συμφωνίας μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στις επόμενες 48 έως 72 ώρες. Υποστήριξε μάλιστα πως αμέσως μετά τη συμφωνία θα αποκατασταθεί πλήρως η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ: «Τα Στενά θα ανοίξουν αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Διπλωματία έναντι στρατιωτικής δράσης
Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να κλιμακώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν αλλά προτιμούν τη διπλωματική προσέγγιση ως πιο αποτελεσματική λύση: «Αν προχωρούσαμε σε βομβαρδισμούς – κάτι που μπορούμε εύκολα αν θελήσουμε – δεν θα άφηναν τίποτα πίσω τους». Ωστόσο σημείωσε πως αυτή η επιλογή συνεπάγεται σοβαρό ανθρώπινο κόστος: «Ποιος θέλει πόλεμο; Εγώ όχι» είπε χαρακτηριστικά.
“Θα έχουμε ένα υπογεγραμμένο έγγραφο ισχυρότερο από οποιαδήποτε στρατηγική επίθεση”, συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επιβεβαίωσε τέλος ότι τα μέλη του πληρώματος ενός αμερικανικού ελικόπτέρου Apache που κατέπεσε κοντά στα Στενά είναι ασφαλή και χωρίς κινδύνους.
