Η παράδοση για την Τρίτη και 13 στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία συνέβη στις 29 Μαΐου 1453 και ημέρα Τρίτη με το άθροισμα του 1453 να δίνει το νούμερο «13».
Κάπως έτσι θεμελιώθηκε το …κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία…
Σύμφωνα με μια άλλη εξήγηση η «γρουσουζιά» της Τρίτης και 13, ίσως έχει τη βάση της σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης, ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».
Ο αριθμός «13»
Από την άλλη ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος, γιατί «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, 12 Ευαγγέλια κλπ.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο μυστικός δείπνος του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του είχε 13 άτομα (οι 12 μαθητές + ο Χριστός), και τον ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα
Πάντως, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».
Κι από μόνη της η Τρίτη, κι από μόνο του το 13, πάντως, θεωρείται ότι έχουν αρνητικό φορτίο: πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν 13η σειρά καθισμάτων, πολλές πολυκατοικίες και τα ασανσέρ τους δεν έχουν 13ο όροφο, όταν οι καλεσμένοι σ΄ ένα δείπνο καταλήγουν 13 οι οργανωτές ζητάνε να κάτσει κι ένα 14ο άτομο, άλλοι αρνούνται κάθε κάθισμα που έχει το συγκεκριμένο αριθμό πχ. στο θέατρο κλπ. Και πολλοί άνθρωποι φοβούνται γενικά την Τρίτη, άσχετα από την ημερομηνία.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν τέλος οι προλήψεις. Πολλές, μάλιστα, συνδέονται με το τέλος της επίγειας ζωής του ανθρώπου. Ο άνθρωπος κάποια μέρα, είτε σε βαθύ γήρας είτε σε νεότερη ηλικία, θα έλθει αντιμέτωπος «με την φοβεράν ώραν του θανάτου». Κανείς όμως δεν γνωρίζει ποια θα είναι αυτή η ώρα, παρά μόνον ο Θεός, ο Κύριος της ζωής και του θανάτου. Το μόνο που μας προτρέπει είναι να είμαστε άγρυπνοι και έτοιμοι: «Γρηγορείτε!».
Ο λόγος του Αποστόλου Ευαγγελιστού Ιωάννου είναι και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρος: «Τεκνία, φυλάξατε εαυτούς από των ειδώλων» (Α΄ Ιωάν. 5, 21).