Σημαντικές Δηλώσεις για τη Ροή των Ευρωπαϊκών Πόρων
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι η ροή των ευρωπαϊκών πόρων δεν πρέπει να διακυβεύεται. Αναφέρθηκε στα δύο σχέδια δράσης που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι απαραίτητα για την επίλυση των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, αυτές οι διαδικασίες είναι η αιτία πίσω από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τρεις πολιτικοί αρχηγοί – οι κκ Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Βελόπουλος – εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και ζήτησαν από τον υπουργό να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λάβουν χρήματα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
«Από την αρχή της θητείας μου, έχω μιλήσει ειλικρινά στο Σώμα», δήλωσε ο υπουργός. «Υπάρχουν δύο έγγραφα από την ΕΕ που μας προειδοποιούν ότι αν δεν υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο ελέγχου ή αν δεν εφαρμόσουμε τα σημεία που έχουμε συμφωνήσει στο action plan – το οποίο αφορά έναν διαφορετικό οργανισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως τον γνωρίζαμε – τότε θα υπάρξει κίνδυνος στη ροή των ευρωπαϊκών πόρων».Παράλληλα κατέθεσε στην ολομέλεια τις επιστολές της ΕE.
«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ ή πότε αυτά ξεκίνησαν», συνέχισε ο υπουργός. «Η χώρα μας χρειάζεται μια κατάσταση όπου η ροή των ευρωπαϊκών πόρων δεν θα κινδυνεύει. Αυτή τη στιγμή ο ΟΠΕΚΈΠΈ υλοποιεί δύο σχέδια δράσης που έχουν εγκριθεί από την ΕE. Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν έλεγχοι πριν από κάθε πληρωμή σε διάφορα επίπεδα». Αυτός είναι ο λόγος πίσω από τις καθυστερήσεις.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κανείς εδώ μέσα δεν πιστεύει πως μπορεί να επιβιώσει ο ελληνικός πρωτογενής τομέας χωρίς τους κοινοτικούς πόρους», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της μεταρρύθμισης στην οποία εργάζονται όλοι μαζί.
Μέτρα κατά της Ευλογιάς στην Κτηνοτροφία
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της ευλογιάς που πλήττει μεγάλο μέρος του τομέα της κτηνοτροφίας: «Με βάση την ΠΝΠ εφαρμόζονται μέτρα στήριξης στους Έλληνες κτηνοτρόφους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο». Αυτά τα μέτρα είναι ανεξάρτητα πολιτικών κατευθύνσεων αλλά αποσκοπούν αποκλειστικά στη στήριξη των παραγωγών.
Aναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της ασθένειας αυτής, σημείωσε ότι «επιστημονικά αποδεικνύεται πως η παράτυπη χρήση εμβολίων οδηγεί σε νέα περιστατικά» ενώ ανέφερε πως χώρες που προχώρησαν σε μαζικό εμβολιασμό αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων τους.
“Σύμφωνα με τον Κανονισμό 361 της ΕE (άρθρο 14 παρ.1), απαγορεύεται η μεταφορά εμβολιασμένων ζώων καθώς και προϊόντων τους”, υπενθύμισε στον κόσμο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους: “Δώστε μου μια λύση ώστε όλα αυτά να ξεπεραστούν”.
