«Η απουσία παρέμβασης από τον πρωθυπουργό υποδηλώνει ότι πρόκειται για στρατηγική του Μητσοτάκη και όχι για προσωπική άποψη του Μαρινάκη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) και τον πρόεδρό τους, Γιώργο Μακράκη, στο κεντρικό γραφείο της ΔΥΠΑ.
«Σε καμία χώρα δεν έχουμε δει κυβερνητικούς εκπροσώπους να εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, μετά από τόση αναταραχή, ο κ.Μαρινάκης δεν θα ήταν στη θέση που είναι», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό επιβεβαίωσαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθώς και ο γραμματέας του κόμματος μαζί με τον κ. Βορίδη, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις σε παρόμοιο πνεύμα».
«Το κύριο ζήτημα είναι ότι μας λένε πως το επίδομα ανεργίας ουσιαστικά υποστηρίζει ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν άνεργοι», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «το επίδομα ανεργίας δεν αποτελεί κρατική ευεργεσία», αλλά «ανταποδοτική ασφαλιστική παροχή».
«Εάν χρειάζεται κάποιος εξορθολογισμός, όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, αυτός δεν πρέπει να αφορά τα επιδόματα που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι – ειδικά οι εποχικοί στον τομέα τουρισμού, επισιτισμού ή αγροτικών εργασιών». Αν απαιτείται εξορθολογισμός κάπου αλλού αυτό θα πρέπει να γίνει στις απευθείας αναθέσεις έργων, στους περιορισμένους διαγωνισμούς και στην κατασπατάληση πόρων καθώς επίσης στις μίζες και τη διαφθορά», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στο «γενικό αίτημα που προέρχεται από όλους τους επαγγελματικούς τομείς: αυτές οι πολιτικές αποφάσεις να παραμείνουν ανενεργές».
«Πρόκειται για ένα σχέδιο αντεργατικό αλλά όχι μόνο αυτό· είναι επίσης απάνθρωπο. Ως κοινωνία έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση κανιβαλισμού – κάτι που πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί», κατέληξε.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο τομεάρχης Εργασίας της ΕΛ.Α.Σ., Διονύσης Τεμπονέρας καθώς και η αναπληρώτρια τομεάρχισσα Εργασίας Νεκταρία-Ελευθερία Αγγελάκη.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον ραδιοφωνικό σταθμό των εργαζομένων όπου μίλησε στους υπαλλήλους υπηρεσιών σε όλη τη χώρα πριν συναντήσει τους εργαζόμενους στην κεντρική υπηρεσία.
