ΠΑΣΟΚ και Πολιτική Σταθερότητα: Μια Αντίθεση
«Νέα Δημοκρατία και πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι έννοιες αντιθετικές. Δεν υπάρχει πολιτική αλλαγή ούτε σταθερότητα με τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο Κώστας Τσουκαλάς σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real Fm. Υπογράμμισε ότι «είναι πάρα πολύ καθαρό ότι το ΠΑΣΟΚ εργάζεται για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα, όχι για να μείνουν ίδια τα πράγματα και για να αλλάξουν τα πράγματα, με τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές και αν θα ήταν ανοιχτό σε συνεργασίες, ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε ότι «αν είναι δεύτερο κόμμα και δεν έχει το bonus και έχει το bonus το πρώτο,αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει το σενάριο». Επισήμανε πως «αν το bonus ανήκει στο πρώτο κόμμα, ακόμα κι αν ήθελε το δεύτερο κόμμα να συνεργαστεί με τρίτο ή τέταρτο κόμμα – ξέρουμε ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Άρα,η συζήτηση περί υποθέσεων είναι άκαιρη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πολίτες είχαν καλύτερες συνθήκες ζωής κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις λάθος επιλογές που έγιναν κατά τη διάρκεια της μακράς κυβερνητικής πορείας τους, ανέφερε πως «η συμβολή του ΠΑΣΟΚ υπήρξε σημαντική σε πολλούς τομείς όπως οι υποδομές, η δημόσια υγεία, η κοινωνική πρόνοια καθώς επίσης και στις εθνικές επιτυχίες». Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι αριθμοί» δείχνουν ξεκάθαρα την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας στην αύξηση του δημοσίου χρέους.
Επιπλέον σημείωσε πως «η χώρα χρειάζεται μια δύναμη που θα ενώνει τους Έλληνες»,τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής διχαστικών προσεγγίσεων. Αναφέρθηκε σε δυνάμεις που δημιουργούν τεχνητές πολώσεις χωρίς σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας απλώς για να αναφέρονται στο παρελθόν δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση σύγκρουσης.
Τόνισε επίσης ότι τα κρίσιμα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ως πυρήνας της αντιπολιτευτικής στρατηγικής τους. Η συνέπεια μαζί με τη μέθοδο και την αξιοπιστία αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες για την επίτευξη σημαντικών κοινωνικών αλλαγών προς όφελος των πολλών χωρίς κινδύνους.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δημοσκοπήσεις κι αν αυτές προκαλούν ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε: «αν εξετάσουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουμε ήδη μια τάση ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ». Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η υποστήριξη προς τον φορέα φτάνει στο 14,7%, ενώ εκείνη προς τον κ. Τσίπρα βρίσκεται στο 16%. Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν θα σχολιάσω ποια είναι σωστή ή κακή…».
Προσέθεσε μάλιστα πως “το ΠΑΣOK δεν αποτελεί ένα νέο πολιτικό εγχείρημα χωρίς προσωπικό ή σχέδιο”,αλλά “ένα οργανωμένο κόμμα που διαθέτει πρόγραμμα κι ομάδα έτοιμη να κυβερνήσει”. Αυτά όλα αποτελούν στοιχεία που θα οδηγήσουν γρήγορα στην επανασύσταση του ΠΑΣOK καθώς επίσης στην αύξηση της επιρροής του.
Aπαντώντας σχετικά με πιθανό “πολιτικό κενό”, ο κ. Τσουκαλάς παρατήρησε: “Για ν’ αναγνωριστεί ένα κενό πρέπει αυτός που εισέρχεται στη σκηνή ν’ αναφέρει κάτι διαφορετικό”. Χαρακτηριστικά ανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά ως παράδειγμα διαφοροποίησης από την τρέχουσα κυβέρνηση στον εξωτερικό πολιτικό σχεδιασμό ενώ σημείωσε πως “δεν έχω παρατηρήσει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση από πλευράς των κομμάτων υπό τον κ. Τσίπρα” συγκριτικά μ’ αυτά που είχε προτείνει παλιότερα το ΠΑΣOκ.” Κατέληξε λέγοντας: “Η επανάληψη θέσεων άλλων κομμάτων χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις δε μπορεί ν’ έχει μακροχρόνια απεύθυνση στους ψηφοφόρους.”
