Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πρόοδος και Προκλήσεις
Οι κυβερνητικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας, ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ακόμα «έτοιμος» να υπογράψει το τελικό κείμενο, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο αντιπρόεδρός του Τζέι Ντι Βανς.«Εργαζόμαστε πάνω σε κάποιες λεπτομέρειες. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα», ανέφερε ο κ. Βανς σε δημοσιογράφους στη βάση Άντριους. «Ελπίζουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας προς τα εμπρός και ότι ο πρόεδρος θα μπορέσει να εγκρίνει τη συμφωνία, αλλά αυτό παραμένει αβέβαιο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του,το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανέφερε νωρίτερα ότι η συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ή επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με πηγή κοντά στην ιρανική διαπραγματευτική ομάδα, το Ιράν δεν έχει ενημερώσει τον Πακιστανό μεσολαβητή για την ολοκλήρωση του κειμένου και θα ενημερώσει τόσο εκείνον όσο και τους πολίτες μόλις υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση. Επιπλέον, η πηγή τόνισε ότι οι αναφορές από δυτικά μέσα που ισχυρίζονται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι λανθασμένες.
Αμερικανικές πηγές είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο για τη συμφωνία που αφορά τον τερματισμό της σύγκρουσης,αλλά αυτή δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση από τον πρόεδρο Τραμπ. Το Tasnim επεσήμανε: «Είναι εσφαλμένο να λέγεται πως το κείμενο είναι έτοιμο».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο Axios, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν καταλήξει σε μια βασική συμφωνία για την παράταση της κατάπαυσης πυρός που απαιτεί όμως την τελική έγκριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις της Τεχεράνης κατά μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Κουβέιτ λόγω προηγούμενων γεγονότων που περιλάμβαναν κατάρριψη ιρανικών drones.
Η έκθεση του Axios αναφέρει πως οι δύο πλευρές έχουν συναινέσει σε ένα μνημόνιο κατανόησης διάρκειας 60 ημερών για την παράταση της κατάπαυσης πυρός καθώς επίσης για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία παραμένει χωρίς έγκριση από τον Τραμπ.
Aξιοσημείωτο είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας που πάντως είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών πετρελαίου στις αγορές παγκοσμίως. Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η λήξη των εχθροπραξιών είναι «κοντά», αν και πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ενώ υπογράμμισε πως οι κυρώσεις δεν βρίσκονται προς συζήτηση – κάτι που αποτελεί κύριο αίτημα της πλευράς του Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν,Ισάκ Νταρ,προγραμματίζει συνάντηση αύριο Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογο Μάρκο Ρούμπιο προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω εξελίξεις γύρω από αυτές τις συνομιλίες.
