Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, παρουσίασαν τις απόψεις τους σχετικά με τη στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Άγκυρα. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βαληνάκη με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.
Πως θα ακυρώσουμε τη “γαλάζια πατρίδα”» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης), όπου παρευρέθηκε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική υπό τις τρέχουσες συνθήκες και αναρωτήθηκε: “Μπορεί να συγκροτηθεί τώρα μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στα νέα διεθνή συμφραζόμενα; Με μία Ευρώπη που αναζητά τον ρόλο της και μια Δύση που προσπαθεί να επανακαθορίσει τη θέση της; Φοβάμαι ότι οι προϋποθέσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό δεν είναι ευνοϊκές.” Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συναίνεση σε βάθος είναι δύσκολη υπόθεση αυτήν την περίοδο.
“Είναι κρίσιμο να δημιουργηθούν ισχυρά αντισώματα ενάντια στον λαϊκισμό,” τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης τόσο των ειδικών όσο και του ευρύτερου κοινού.
Αναφερόμενος στο βιβλίο του Γιάννη Βαληνάκη, σημείωσε: “Πρέπει να επιμείνουμε σε κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο: ότι ‘εθνικό είναι το αληθές’.Η αλήθεια μπορεί κάποιες φορές να βλάψει το εθνικό συμφέρον αλλά πρέπει πάντα να βρίσκουμε τρόπους για να λέμε την αλήθεια στον συλλογικό μας εαυτό.” Υπογράμμισε επίσης τη σημασία ύπαρξης διαδικασιών και θεσμών που θα διευκολύνουν αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα των Θαλάσσιων Ζωνών λέγοντας: “Μπορούμε πραγματικά να συζητάμε για Υφαλοκρηπίδα χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση; Είναι δυνατόν τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ να ασκηθούν χωρίς διαβούλευση;” Ανάφερε πως η νομοθεσία του 2011 δεν γεννά αυτόματα κυριαρχικά δικαιώματα αν δεν υπάρξει σαφήνεια στη διαδικασία οριοθέτησης.
“Πρέπει πριν από οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τις Θαλάσσιες ζώνες,” συνέχισε, “να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που θέτει μονομερώς η Τουρκία.” Ο ίδιος υπογράμμισε πως πρέπει κάποια στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Ελλάδα αλλά και στη Λευκωσία να καταλάβουν ότι η στρατηγική μας διαμορφώνεται εδώ.
“Η συμβολή του Γιάννη Βαληνάκη στο δημόσιο διάλογο είναι σημαντική,” δήλωσε τέλος ο κ. Βενιζέλος, προσδιορίζοντας πως το έργο αυτό προκαλεί έναν εις βάθος αναστοχασμό γύρω από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.