Συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο
Η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, όπου συζητήθηκαν τα πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα στρατιωτικής εκπαίδευσης.
«Μας απειλούν συνεχώς με πόλεμο και εσείς προσπαθείτε να κατευνάσετε το “θηρίο” με ηττοπάθεια. Που είναι η αποτρεπτική πολιτική;», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Γιώργος Ρούντας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει παγιδεύσει τους Έλληνες σε ένα «ψευτοδίλημμα» μεταξύ ειρήνης και πολέμου. «Πιστεύετε ότι έτσι διασφαλίζεται η ειρήνη; Χρειάζεται αποτροπή και ικανότητα ισχυρής αντίκρουσης στον αντίπαλο. Ο διάλογος είναι σίγουρα χρήσιμος αλλά δεν αρκεί από μόνος του», πρόσθεσε.
Ο κ. Ρούντας συνέχισε λέγοντας: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Συνεχώς ψεύδεται, επιδιώκει τα πάντα για τον εαυτό της και ποτέ δεν υποχωρεί. Αυτή είναι η πραγματική απειλή: ο τουρκικός επεκτατισμός». Υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της χώρας αποτελεί ηθικό χρέος για κάθε Έλληνα, αναρωτώμενος τι μπορεί να συζητηθεί όταν οι προθέσεις της Τουρκίας παραμένουν επεκτατικές.
«Σε λίγο θα έχουμε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών. «Είναι προφανές πως οι πολιτικές των “ήρεμων νερών” έχουν καταστεί ανενεργές», τόνισε.
Ο Νότης Μηταράκης από τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε: «Οι θέσεις μας στα διεθνή ζητήματα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο». Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ενώ σημείωσε πως υπάρχει μόνο μία διαφορά προς επίλυση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας: αυτή αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις εθνικές γραμμές και στόχους, επισημαίνοντας πως απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση στις συνομιλίες χωρίς αυταπάτες ή εσωτερική κατανάλωση πληροφοριών.
