Ανακοινώσεις Αποχωρήσεων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς
Στην ολομέλεια της Βουλής ανακοινώθηκαν οι αποχωρήσεις των κκ Αλ. Χαρίτση, Νάσου Ηλιόπουλου, Δ. Τζανακόπουλου, Χ. Ζεϊμπέκ, Μερόπης Τζούφη και Θεανώς Φωτίου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς. Αναμένονται επίσης οι δηλώσεις παραίτησης της κ. Έφης Αχτσιόγλου αύριο.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, τόνισε: «Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 15, παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού της Βουλής, δεν υφίσταται πλέον κοινοβουλευτική ομάδα “Νέα Αριστερά”.Οι ως άνω βουλευτές δεν ανήκουν σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα και θεωρούνται ανεξάρτητοι».
Με τις αποχωρήσεις αυτές οι κοινοβουλευτικές ομάδες μειώνονται σε επτά (από οκτώ), που περιλαμβάνουν: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας. Επιπλέον αριθμός των βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί φτάνει τους 39 και αναμένεται να γίνει 40 με την παραίτηση της κ. Αχτσιόγλου καθώς ο Γιάννης Δραγασάκης θα δηλώσει επίσης «ανεξάρτητος».
Η πρόεδρος της ΚΟ Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου εξέφρασε τη λύπη της για τη διάλυση του κόμματος λέγοντας: «Λυπόμαστε που διαλύθηκε μια κοινοβουλευτική ομάδα αντιπολίτευσης όπως η Νέα Αριστερά.Αυτό δεν είναι θετικό για τη Δημοκρατία [. . .] και πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν την αποδυνάμωση των φωνών αντίστασης».
«Οι υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι δύο πολιτικοί: Μητσοτάκης και Τσίπρας», πρόσθεσε η ίδια τονίζοντας ότι προσπαθούν να ενισχύσουν έναν πρωθυπουργό που έχει χάσει τη στήριξη του κόσμου ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι απέναντι του υπάρχει μόνο το χάος.
«Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει», συνέχισε η πρόεδρος αναφερόμενη στην κατάσταση αυτή ως βαθιά αντιδημοκρατική πράξη ενός πρώην πρωθυπουργού ο οποίος έχει παραβιάσει τις εντολές τόσο ως κυβερνήτης όσο και ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την περίοδο ‘19 έως ‘23.»
