Βραζιλία: 27 Χρόνια Κάθειρξη στον Μπολσονάρου για Απόπειρα Πραξικοπήματος – Οι ΗΠΑ Αντιδρούν με Απειλές Ανταπόδοσης!

Ιστορική Απόφαση για τον Ζαΐχ Μπολσονάρου

Σε μια σημαντική εξέλιξη, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (STF) της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη την καταδίκη του πρώην προεδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου σε ποινή κάθειρξης 27 ετών και τριών μηνών λόγω της συμμετοχής του σε απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Μπολσονάρου κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με σκοπό να διατηρήσει τη θέση του στην εξουσία μέσω αυταρχικών μεθόδων, παρά την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιo Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές του 2022.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.Ο αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την καταδίκη ως «πολιτική δίωξη» και «κυνήγι μαγισσών», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αναλόγως.

«Οι διώξεις που ασκούνται από τον δικαστή Αλεσάντρ ντε Μοράις – ο οποίος έχει ήδη υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συνεχίζονται. Αυτός και άλλοι στο STF αποφάσισαν να φυλακίσουν άδικα τον πρώην πρόεδρο», δήλωσε ο Ρούμπιο μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, στενός σύμμαχος του πρώην προεδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε λάβει στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ καθώς και κατά τη διάρκεια των πολιτικών αναταράξεων που ακολούθησαν την εκλογική ήττα του.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μεγάλη έκπληξη σχετικά με την καταδίκη αυτή. «Είναι εκπληκτικό πώς συνέβη αυτό.Θυμίζει πολύ όσα προσπάθησαν να κάνουν σε μένα», ανέφερε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στις δικές του νομικές περιπέτειες.

«Τον είχα γνωρίσει όταν ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας. Είναι καλός άνθρωπος», πρόσθεσε ο Τραμπ, επισημαίνοντας το «κυνήγι μαγισσών» που υπήρξε εις βάρος αυτού που θεωρεί φίλο και σύμμαχο.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα βραζιλιάνικα προϊόντα καθώς επίσης κυρώσεις στον δικαστή που χειρίστηκε την υπόθεση και περιορισμούς ταξιδιών σε άλλα μέλη αυτού του κορυφαίου δικαστικού σώματος λόγω των εξελίξεων στη δίκη.

Απάντηση της Βραζιλίας στις Απειλές των ΗΠΑ

Ωστόσο, η βραζιλιάνικη διπλωματία αντέτεινε ότι η χώρα δεν θα υποκύψει στους εκφοβισμούς των ΗΠΑ.

“Οι απειλές όπως αυτές που διατύπωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν θα τρομάξουν τη δημοκρατία μας”,δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας μέσω X προσθέτοντας ότι οι αρχές είναι αποφασισμένες να υπερεπιστεύσουν “την εθνική κυριαρχία” απέναντι σε οποιαδήποτε παρέμβαση.”

Nέες Κυρώσεις Αναμένονται

Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου , τρίτος γιος του πρώην προεδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και μέλος της κάτω βουλής στη Βραζιλία, δήλωσε στο Reuters ότι περιμένει νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας μετά την καταδίκη του πατέρα τους για συνωμοσία ώστε να παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές το 2022.

“Τα μέλη αυτού του ανώτατου δικαστηρίου μπορεί να αντιμετωπίσουν συνέπειες σύμφωνα με τον νόμο Μαγκνίτσκι”, προειδοποίησε ο Εντουάρντου σχετικά με πιθανές ενέργειες εναντίον τους.”


 

Scroll to Top