«Βρετανία: Επαναστατικό σχέδιο επανεξοπλισμού με 12 νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης»

Βρετανία: Παρουσιάζει το σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της – Στα “σκαριά” 12 νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης

Η Βρετανία Ανακοινώνει τη Νέα της Στρατηγική Άμυνας

Σήμερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποκαλύψει τις «σημαντικές της δεσμεύσεις» για την αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων παγκοσμίως. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ –ο οποίος τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε μια ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2027 από το 2,3% που είναι σήμερα– θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα μιας αναθεώρησης της αμυντικής στρατηγικής της χώρας. Το έγγραφο αυτό περιλαμβάνει τις απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία και προτείνει συνολικά 60 συστάσεις.

«Θα επαναφέρουμε την πολεμική ικανότητα της Βρετανίας ως κεντρικό στόχο των ενόπλων δυνάμεών μας»,δήλωσε ο Στάρμερ σε άρθρο του στην εφημερίδα The Sun χθες. «Σκοπεύουμε να συνδυάσουμε όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες – από drones έως πυροβολικό – και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και ολοκληρωμένη στρατιωτική μηχανή», πρόσθεσε.

Απειλές από Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Κορέα και Κίνα

Η ασφάλεια στην Ευρώπη καθώς και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Άμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον. Οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους στη Συμμαχία να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνά τους.

«Απειλούμαστε άμεσα από χώρες με προηγμένες ένοπλες δυνάμεις κι έτσι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», τόνισε ο Στάρμερ αναφερόμενος στη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα αλλά και την Κίνα. Ωστόσο, το Λονδίνο έχει προσπαθήσει τελευταία να αποκλιμακώσει τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι ήταν πιο σαφής: η νέα αμυντική στρατηγική αποτελεί «ένα μήνυμα προς τη Μόσχα», όπως δήλωσε στο BBC χθες σχετικά με την αυξανόμενη απειλή που συνιστά η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η προηγούμενη αναθεώρηση είχε γίνει το 2021 αλλά χρειάζεται επικαιροποίηση λόγω των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με βάση τις προτεινόμενες συστάσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει κυρίως να ενισχύσει τις μάχιμες δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων καθώς επίσης να ανανεώσει τα αποθέματα πυρομαχικών ώστε να μπορεί γρήγορα ν’ ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες παραγωγής όπλων.

Επένδυση σε νέες υποδομές

Pριν από αυτές τις σημερινές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση είχε ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο ύψους £1.5 δισεκατομμυρίου (περίπου €1.8 δισεκατομμύρια) για τη δημιουργία έξι νέων εργοστασίων παραγωγής πυρομαχικών καθώς επίσης χιλιάδων όπλων μικρού βεληνεκούς. Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός για κατασκευή πυρομαχικών φτάνει στα £6 δισεκατομμύρια.

Κατασκευή Υποβρυχίων

Aκόμη θα κατασκευαστούν έως και 12 επιθετικά υποβρύχια ως μέρος της στρατιωτικής συνεργασίας με ΗΠΑ και Αυστραλία (AUKUS), ενώ προβλέπονται επενδύσεις ύψους £15 δισεκατομμυρίων για πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών κεφαλών.

Eπιπλέον οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα εκπαιδευτούν στη χρήση νέων τεχνολογιών όπως τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης κι drones ενώ ο Χίλι ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύσταση ειδικής διοίκησης αφιερωμένη στον κυβερνοχώρο τόσο σε επιθετικό όσο κι αμυντικό επίπεδο.

Aκόμη κι αν υπάρχουν περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια , ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί οι αµυντικές ξοδές ν’ ανέλθουν στο 3% του ΑΕΠ κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο μετά το 2029 .

Kαθώς οι πολιτικές αποφάσεις κυβέρνησης Τραμπ εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στήριξη των ΗΠΑ προς Ευρώπη ,η Βρετανία εξετάζει επίσης τρόπους αύξησης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων αγοράζοντας αεροσκάφη capable of launching nuclear missiles σύμφωνα με πληροφορίες από Sunday Times .

“Μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη είναι απαραίτητη για διασφάλιση ασφάλειας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χίλι χωρίς ωστόσο ν’ επιβεβαιώσει ή ν’ αρνηθεί πληροφορίες.”

Scroll to Top