Βρετανία: Σοβαρή τρομοκρατική απειλή – Διώξεις κατά 45χρονου για αντισημιτική επίθεση στο Λονδίνο

Βρετανία: Αύξησε σε “σοβαρό” το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής – Διώξεις σε βάρος 45χρονου για αντισημιτική επίθεση στο Λονδίνο

Συλλήψεις και Αυξημένο Επίπεδο Τρομοκρατικής Απειλής στο Λονδίνο

Η αστυνομία του Λονδίνου απήγγειλε κατηγορίες σε έναν 45χρονο άνδρα για την αντισημιτική επίθεση με μαχαίρι που συνέβη την Τετάρτη (29.04.2026) στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. Ο Έσα Σουλεϊμάν αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατοχή μαχαιριού σε δημόσιο χώρο, καθώς επιτέθηκε σε δύο Εβραίους στη συνοικία Γκόλντερς Γκριν, ενώ σχετίζεται επίσης με μια άλλη απόπειρα ανθρωποκτονίας που σημειώθηκε την ίδια ημέρα σε διαφορετικό προάστιο.

Οι δύο τραυματίες της επίθεσης στο Γκόλντερς Γκριν είναι ο 34χρονος Σλόιμε Ραντ και ο 76χρονος Μόσε Σάιν. Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, με τον Ραντ να έχει ήδη πάρει εξιτήριο, ενώ ο Σάιν παραμένει νοσηλευόμενος αλλά η κατάσταση του είναι σταθερή.

Ο Σουλεϊμάν είναι Βρετανός πολίτης με καταγωγή από τη Σομαλία και ήρθε στη χώρα τη δεκαετία του ’90 ως παιδί. Συνελήφθη αμέσως μετά το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, είχε συμμετάσχει το 2022 σε κυβερνητικό πρόγραμμα πρόληψης εξτρεμισμού, αλλά η υπόθεσή του έκλεισε αργότερα εκείνη τη χρονιά.

Αύξηση Επιπέδου Τρομοκρατικής Απειλής

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής έχει αυξηθεί από «σημαντικό» σε «σοβαρό», γεγονός που υποδηλώνει ότι μια τρομοκρατική ενέργεια είναι πολύ πιθανή τους επόμενους έξι μήνες λόγω αύξησης των ισλαμιστικών και ακροδεξιών κινδύνων.

Η πρόσφατη επίθεση εντάσσεται μέσα σε μια σειρά εμπρησμών κατά συναγωγών στις βόρειες περιοχές του Λονδίνου από τα τέλη Μαρτίου, όπου διαμένουν πολλές εβραϊκές οικογένειες. Αν και δεν υπήρξαν θύματα μέχρι στιγμής από αυτά τα περιστατικά, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κοινότητα των Εβραίων μετά την φονική επίθεση κατά συναγωγής στο Μάντσεστερ τον Οκτώβριο.

“Οι άνθρωποι φοβούνται”

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι θα υπάρξει περισσότερη αστυνομική παρουσία στις εβραϊκές γειτονιές καθώς και μέτρα κατά όσων διακινούν αντισημιτισμό. Υπογράμμισε πως οι πολίτες ανησυχούν να εκφράσουν την ταυτότητά τους δημόσια ή ακόμα και να επισκεφθούν τις συναγωγές τους: «Οι άνθρωποι φοβούνται να δείξουν ποιοι είναι στην κοινότητά τους…»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Nωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός δέχθηκε επικρίσεις όταν επισκέφθηκε υπηρεσία ασθενοφόρων κοντά στο Γκόλντερς Γκριν.Παράλληλα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα προστασίας για την εβραϊκή κοινότητα περιλαμβάνοντας επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων λιρών (28 εκατομμύρια ευρώ) για περισσότερες αστυνομικές περιπολίες.

Δέσμευση Καταστολής Εκστρέμιστων

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξαλείψουμε αυτό το μίσος”, δήλωσε ο Στάρμερ αναφερόμενος στα σχέδια ενίσχυσης των νόμων κατά οργανώσεων που προωθούν τον εξτρεμισμό καθώς επίσης θα επιταχυνθεί η νομοθεσία ώστε άτομα που ενεργούν ως εκπρόσωποι κρατικών ομάδων χρηματοδοτούμενων θα διώκονται όπως οι ξένοι πράκτορες πληροφοριών.

“Χρειάζονται ισχυρότερες αρχές ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή κρατών όπως το Ιράν”, τόνισε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Κύλιση στην κορυφή