ΥΠΕΞ: Ξεκαθάρισμα για τις φήμες περί διαρροής προσωπικών στοιχείων

ΥΠΕΞ: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων δεν υπήρξε

«Η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα από την αρχή της κρίσης για να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Έλληνες πολίτες που έχουν πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με φερόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σημειώνει ότι «η επιχείρηση είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη, η μεγαλύτερη που έχει ποτέ συντελεστεί από πολλαπλές εμπόλεμες ζώνες». Επιπλέον,τονίζει: «Από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου,οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών εργάζονται αδιάκοπα. Ιδιαίτερα η Κρυπτογραφική Υπηρεσία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τις περιοχές της κρίσης. Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, οι εργαζόμενοι στην κρυπτογραφική υπηρεσία πραγματοποίησαν πάνω από 3000 τηλεφωνικές κλήσεις και δέχτηκαν περισσότερα από 1500 ηλεκτρονικά μηνύματα.»

«Μετά από καθημερινές ενδελεχείς αξιολογήσεις των συνθηκών ασφαλείας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός στη μεγάλη πλειονότητα των χωρών της περιοχής, προγραμματίζονται συνεχώς ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού. Η οργάνωση κάθε μίας απ’ αυτές γίνεται κάτω από ασφυκτική πίεση λόγω των χρονικών παραθύρων ασφαλούς εκτέλεσης πτήσεων και τις οδηγίες ξένων αρχών που αλλάζουν συνεχώς», προσθέτει. Τονίζει επίσης: «Σε ένα μεγάλο αριθμό εξερχόμενων μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τη διοργάνωση μελλοντικών πτήσεων επαναπατρισμού έγιναν εμφανείς οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών. Δεν υπήρξε καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων.»

«Το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Ωστόσο, η στοχοποίηση υπαλλήλων που εργάζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ξεπερνά κάθε όριο», υπογραμμίζει το υπουργείο καταλήγοντας: «Η κύρια προτεραιότητα ήταν και παραμένει η ασφαλής επιστροφή των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.»

Scroll to Top