Φυλακές τρίτου κόσμου:Τα στοιχεία που «δείχνουν» πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν δίκιο όταν φώναζαν

«Πρόκειται για φυλακές τρίτου κόσμου», είχε πει πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπ. Καρακίτσος.

Ο παλιότερος υπάλληλος Αντώνης Αραβαντινός είχε περιγράψει πως πλέον «έχουμε και τα δυο χέρια ψηλά μπροστά στις απειλές». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η προηγούμενη ηγεσία αντεγκληματικής πολιτικής, ουσιαστικά απέδιδε fake news στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ συνολικά στατιστικά είχαν να παρουσιαστούν πολύ καιρό. Για αυτό και όταν παρουσιάστηκαν προχθές από τη νέα ηγεσία προκάλεσαν σοκ. Τα στοιχεία παρουσίασε  στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη , Λευτ. Οικονόμου ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι στο διάστημα από 1.1.2015 έως 15.9.2019 υπήρξε αύξηση των φαινομένων ανομίας αλλά και του εντοπισμού ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι εντοπίστηκαν 1.546 αυτοσχέδια όπλα.

Αναλυτικά, στο επίμαχο διάστημα υπήρξαν:

– 525 συμπλοκές κρατουμένων

– 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους

– 7 ανθρωποκτονίες

– 28 αυτοκτονίες

– 42 στάσεις

– 2528 κατασχέσεις κινητών

– 561 περιπτώσεις ναρκωτικών

– 1546 κατασχέσεις αυτοσχέδιων όπλων.

«Με μια τέτοια κατάσταση στις φυλακές δεν νομίζω, ότι μπορούμε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε πολιτική, για οποιαδήποτε άσκηση σωφρονιστικής πολιτικής, για οτιδήποτε άλλο» εξήγησε ο κ. Οικονόμου για να επισημάνει πως «Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα τη ζωή των ίδιων των κρατουμένων, τη ζωή των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ασφάλειά τους εντός και εκτός φυλακών και να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο σε ένα εύρυθμο τρόπο λειτουργίας των φυλακών».

Αναλύοντας τα στοιχεία είπε πως:

«Για το κατάστημα Κορυδαλλός 1, είχαμε αυτό το χρονικό διάστημα (σ.σ. 1.1.2015-15.9.2019):

9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες και 6 αυτοκτονίες. Στάσεις δεν είχαμε.

Είχαμε κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων. Αντιλαμβάνεστε, ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770, τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είχαμε 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα. Θα πρέπει δε, εδώ να τονίσω, ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου ότι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ.. Δεν υπάρχει τίποτα. Θα σας αναφέρω για τον Αυλώνα, 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα».

Ειδική ομάδα

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι πως παρά την ψήφιση νόμου το 2018 που προβλέπει την δημιουργία ομάδων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών από κρατούμενους, έως σήμερα μόνο στο Κορυδαλλό λειτουργεί τέτοια ομάδα. «Σήμερα που μιλάμε, παρ’ όλη την επί χάρτου σύσταση των ομάδων αυτών, σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα κράτησης, μόνο στον Κορυδαλλό εκπαιδεύτηκε και συστάθηκε επί της ουσίας, φέροντας τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επιχειρώντας πολλές φορές στο εσωτερικό των φυλακών, με πλήρη λειτουργική επάρκεια.

Η εν λόγω ομάδα του Κορυδαλλού αποτελείται από 21 άτομα, προερχόμενα από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, εξειδικευμένα στελέχη στον τρόπο και τη μεθοδολογία, με εκπαίδευση στα πρότυπα των ειδικών ομάδων της ελληνικής αστυνομίας και σε επιχειρησιακά πεδία, όπως αυτοάμυνα, οπλοτεχνική, συνοδεία κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα τα μέλη της να έχουν εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών…

Επίσης, είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνη, προσωπίδες, θώρακες, γκλομπς, μάσκες, φίλτρα χημικών αερίων, ασπίδες, γάντια προστασίας και τα λοιπά» είπε σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική η επιτάχυνση όλων των ενεργειών για επικαιροποίηση της διαταγής προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, ώστε να ολοκληρωθεί από όλες τις φρουρές η φάση της εκπαίδευσης των νεοσύστατων αυτών ομάδων.

Ο «νέος Κορυδαλλός»

Πέραν αυτών ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι οι μελέτες για την μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. «Ο χώρος του Ασπροπύργου προτάσσεται ως πρώτος. Είμαστε, όμως, ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είναι το τελικό πόρισμα, διότι – το θέσατε εξ υπαρχής – υπάρχουν τα χωροταξικά και όλα αυτά., που θα πρέπει να εξεταστούν. Και εφόσον εξεταστούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει το τελικό πόρισμα για το που θα γίνουν και ποιες άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται. Είναι συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Scroll to Top