Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του site ilioupolinews.gr για ένα θέμα που παραμένει άλυτο στην Ηλιούπολη. Ο φθηνός λαϊκισμός με τον  οποίο πολιτεύθηκε προεκλογικά η παράταξη του Γιώργου Χατζηδάκη μπορεί να τον έκανε δήμαρχο αλλά δεν θα σώσει τους κατοίκους από προβλήματα που θέλουν τολμηρές πολιτικές αποφάσεις. Διαβάστε το ρεπορτάζ παρακάτω και στο τέλος του τον δικό μας σχολιασμό.

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου 2019, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή της Αττικής. Φυσικά, η Ηλιούπολη είναι μια από τις άμεσα θιγόμενες πόλεις, αφού βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού.

Μία ημέρα μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά από παρότρυνση του επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω» Γαβριήλ Αραμπατζή, ανεβήκαμε στο γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης: Βουνά από ξερά και φρεσκοκομμένα κλαδιά, σκουπίδια διασκορπισμένα παντού, κουφάρια αυτοκινήτων και μπάζα είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που συνθέτουν την την τριτοκοσμική εικόνα που αντικρίσαμε και που αποτελεί ένα γιγάντιο προσάναμμα μέσα στα σπλάχνα ενός ταλαιπωρημένου από πυρκαγιές βουνού και μάλιστα, εντός αντιπυρικής ζώνης.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Δύο μήνες αναλάβει την ηγεσία του Δήμου, τον Ιούνιο του 2019, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης, μαζί με τηλεοπτικό συνεργείο βρέθηκε στο γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης, στους πρόποδες του Υμηττού. Εκεί, δίπλα στο αμαξοστάσιο, βρίσκονταν παρατημένο βουνό από ξερά κλαδιά και το οποίο αποτελούσε μια ωρολογιακή βόμβα για πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας ζωντανά στην εκπομπή άφησε αιχμές για την  προηγούμενη δημοτική αρχή, αναφέροντας πως ο Δήμος «έχει μπει στον αυτόματο πιλότο» και κάνοντας λόγο για «περιβαλλοντικό έγκλημα«.

Σήμερα, 15 ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Αν και ο μεγάλος όγκος των κλαδιών από το συγκεκριμένο σημείο έχει απομακρυνθεί, υπάρχει ακόμα ένα βουνό από κλαδιά που παραμένουν επικίνδυνη καύσιμη ύλη. Στο σημείο βρίσκονται επίσης σκουπίδια και φρέσκα κλαδιά, που φαίνεται πως τοποθετήθηκαν πρόσφατα.

Στη θέση του τεράστιου όγκου κλαδιών που βρισκόταν στο σημείο τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα βρίσκονται σκουπίδια, ενώ στο βάθος βλέπουμε νέα, φρεσκοκομμένα κλαδιά που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο.

 

Ανεβαίνοντας λίγα μέτρα πιο ψηλά, το θέαμα είναι ακόμα πιο σοκαριστικό: Στην καρδιά του βουνού υπάρχουν τεράστιοι όγκοι κλαδιών που προορίζονταν για το κομποστοποίηση. Πρόκεται για ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, με βάση το οποίο τα ξερά κλαδιά θα μετατρέπονταν σε οργανικό λίπασμα το οποίο θα μοιραζόταν στους Δημότες. Σε αυτό το πρόγραμμα ο Δήμος έχει διαθέσει πολλές χιλιάδες ευρώ, έχει  όμως σταματήσει από την περασμένη άνοιξη. Τα κλαδιά, ωστόσο, παραμένουν εκεί συγκεντρωμένα, αποτελώντας μια πραγματική βόμβα για το βουνό. Δίπλα στους όγκους κλαδιών, βρίσκονται μπάζα, κουφάρια αυτοκινήτων, λαμαρίνες και σκουπίδια, παρατημένα, άτακτα, δίπλα μάλιστα σε μία κεραία υψηλής τάσης.

Ένα μικρό βουνό από ξερά κλαδιά που προοριζόταν για κομποστοποίηση βρίσκεται στην καρδιά του βουνού, σε μια ημέρα που πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ και υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Μπαζα, κουφάρια αυτοκινήτων, εύφλεκτα υλικά και ξερά κλαδιά μέσα στο βουνό, δίπλα μάλιστα από μια κεραία υψηλής τάσης.

Ο νέος Δήμαρχος, σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, καθώς ήταν μέλος και της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Όπως προσθέτει ο κ. Αραμπατζής, το δασαρχείο έχει απαγορεύσει ρητά την εναπόθεση κλαδιών στη συγκεκριμένη περιοχή και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τα παραδώσει στην ΕΔΣΝΑ, η οποία θα προβεί στην επεξεργασία και την αξιοποίηση τους. Άλλωστε, την απαγόρευση του Δασαρχείου είχε επιβεβαιώσει και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, στην κάμερα του Οpen, λίγους μήνες νωρίτερα, πριν αναλάβει καθήκοντα.

Βέβαια, τα ξερά κλαδιά, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η εικόνα στο γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης είναι τραγική. Σε αρκετά σημεία μπορεί κανείς να εντοπίσει πεταμένα μπάζα, σπασμένα γυαλιά και δεκάδες εύφλεκτα υλικά, δίπλα σε χαμηλή,ξερή βλάστηση, κυριολεκτικά μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την κορυφή του βουνού, που φέτος παραλίγο να κινδυνεύσει δύο φορές από πυρκαγιές.

ΠΗΓΗ

Νotianea.gr: Ενώ άλλες πόλεις του εξωτερικού πλουτίζουν από τα σκουπίδια τους. Μάλιστα κάποιες εισάγουν σκουπίδια κιόλας. Εμείς φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε ούτε που να τα πάμε.  Βλέπετε κανείς δεν ήθελε μια χωματερή δίπλα του, και τα εργοστάσια ανακύκλωσης σκουπιδιών  είναι για εμάς άγνωστη λέξη.

Έτσι και όσο η Φυλή «αντέχει» ο λαϊκισμός πολιτικών προσώπων όπως ο κ. Χατζηδάκης «ανθεί», τώρα που δεν δέχεται πλέον ανεξέλεγκτα ογκώδη αντικείμενα ο ίδιος θα κληθεί να αντιμετωπίσει φωτογραφίες σαν αυτές που βλέπετε στο ρεπορτάζ.

Λύση δεν είναι ικανός να βρει όπως και γενικότερα η  Τοπική Αυτοδιοίκηση και το βάρος θα πέσει και πάλι στην  κεντρική κυβέρνηση που θα πρέπει να επιλέξει που ακριβώς θα πρέπει να δημιουργηθούν οι χώροι υγειονομικής ταφής αγνοώντας μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που το μόνο που προσφέρει είναι ελλείμματα και διαφθορά για την χώρα.

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και ας τρέξουν τώρα στον νέο  Περιφερειάρχη να βρουν ποια πόλη θα βρομίσει! Γιατί ακόμα είμαστε πολύ πίσω στο να κατασκευάσουμε πραγματικούς χώρους αποκομιδής απορριμάτων που θα επεξεργάζονται τα σκουπίδια μας και θα έχουμε κέρδος και όχι μόνο ζημιά για το περιβάλλον.

Στο πρώτο τσιγάρο που θα πέσει θα «απαλλαγούμε» από την χαμηλή βλάστηση που έχει απομείνει στο δήμο μας και που κάποιοι το βλέπουν τώρα δάσος!

Όταν ήταν πραγματικό το έκοψαν και  έχτισαν πάνω τα σπίτια τους και τώρα ζητάνε τον σεβασμό αυτού που οι ίδιοι ισοπέδωσαν για να κατοικήσουν και να αποκτήσουν ιδιοκτησίες! Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και εδώ είναι Βαλκάνια. Καλούμε λοιπόν την κεντρική κυβέρνηση να δει το θέμα γιατί άμα το αφήσει στην τύχη ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σέρνεται για δεκαετίες. 

Και βέβαια το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αφεθεί σε ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης που πολιτεύονται τάχα υπερκομματικά χωρίς χρώματα και κόμματα με μοναδικό τους κριτήριο το προσωπικό τους όφελος.

Εάν νομίζουν πως τους αδικούμε να μας απαντήσουν τι έκαναν για όσους φέσωσαν το δήμο μας με εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια.

Όσο για τους δημότες ας αναζητήσουν τις δικές τους ευθύνες όταν ψήφισαν κοινά με τους «Άρχοντες των ακινήτων» στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Ο λαλίστατος δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης που έβγαινε στο «Open» για το συγκεκριμένο θέμα ας ξαναβγεί να καταγγείλει τον εαυτό του, τώρα που είναι αυτός η «νέα»  διοίκηση και η εικόνα παραμένει η ίδια.

Σ.Μ