Οι ξενοδόχοι υπολόγιζαν χωρίς την… ΑΑΔΕ: 26 καταλύματα ξέχασαν να «ανοίξουν» στην εφορία!

Βίλες και ξενοδοχεία ολόκληρα «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία ότι φέτος άνοιξαν, λειτουργούν, φιλοξενούν τουρίστες και εισπράττουν από πελάτες

Μπορεί η «Βίλα Χουανίτα» και οι έρευνες των …«ισπανών» εφοριακών στη Μύκονο να κλέβουν φέτος την παράσταση, αλλά η ΑΑΔΕ ανακάλυψε πάνω από 2 ντουζίνες καταλύματα (και ξενοδοχεία ολόκληρα) που «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία ότι φέτος άνοιξαν, λειτουργούν, φιλοξενούν τουρίστες, εισπράττουν από πελάτες και -όσο να’ναι- κάτι πρέπει να πληρώνουν και οι “επιχειρηματίες” αυτοί στο Κράτος.

Από μία νέα έρευνα Τουριστικών Καταλυμάτων που ξεκίνησε φέτος η ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ Ιουνίου 2019 με μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση (δηλαδή τίποτε!) διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 26 εξ αυτών είναι μισθωμένες και λειτουργούν πλήρως.

Για παράδειγμα, μετά από διασταυρώσεις, η ΑΑΔΕ εντόπισε:

Κατάλυμα στη Σαντορίνη με 40 δωμάτια που δήλωσε μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση

Κατάλυμα στο Ν. Κορινθίας με 80 δωμάτια που δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 5.000€

Κατάλυμα στην Κέρκυρα με 65 δωμάτια που δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 1.000€

Κατάλυμα στη Πάτμο με 25 δωμάτια που δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 500€

Κατάλυμα στην Κεφαλονιά με 40 δωμάτια που δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 9.000€

Κατάλυμα στη Μεσσηνία με 25 δωμάτια που δήλωσε έσοδα από διανυκτέρευση περίπου 4.500€

Αυτοί οι «επαγγελματίες» πάντως, ήταν μάλλον εκείνοι ακόμα που δεν κατάλαβαν πως στην ΑΑΔΕ έχουν αναπτύξει νέου τύπου ελεγκτικές διαδικασίες και, συνεπώς, δεν μπορούν να νομίζουν ότι κρύβονται σαν τον παλιό καιρό.

Αντιθέτως μάλιστα, η σύγκριση 2018-2019 δείχνει ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δηλώνουν περισσότερα έσοδα στην εφορία.

Συγκεκριμένα:

• Η ΑΑΔΕ ανέπτυξε φέτος μια νέου τύπου έρευνα συμμόρφωσης, ειδικά για τους κλάδων παροχής τουριστικών υπηρεσιών, που γίνονται με συνεχείς διασταυρώσεις και άμεση διαβίβαση ευρημάτων προς αξιοποίηση

• Η έρευνα έδειξε πως τα συνολικά δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα μιας ομάδας 770 καταλυμάτων τα οποία επελέγησαν για έλεγχο τον Ιούνιο του 2019, αυξήθηκαν κατά 10.919.008 ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2018 (αύξηση 14,59% )

• Η εκτίμηση των εσόδων τους για τον Ιούνιο του 2019 ήταν 97.090.762 ενώ τα δηλωθέντα ήταν 85.767.178 ευρώ (απόκλιση συμμόρφωσης 11.323.583,97 ευρώ )

• Συνολικά, η αύξηση των δηλωθέντων εσόδων από διανυκτέρευση σε συνδυασμό με την μείωση της απόκλισης μεταξύ εκτιμώμενων και δηλωθέντων εσόδων (καθώς στον περσινό αντίστοιχο δείγμα ήταν σχεδόν διπλάσια) υποδεικνύουν αύξηση της συμμόρφωσης.

Λεπτομέρειες φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

pinakaki

Οι 770 επιχειρήσεις επελέγησαν από συνολικά 865 πιθανούς στόχους («υποθέσεις»). Ο έλεγχος ξεκίνησε από 2 ΑΦΜ που δεν υπέβαλαν καν δήλωση ΦΠΑ και αλλα 40 ΑΦΜ που δεν δήλωσαν έσοδα από διανυκτέρευση στους κωδικούς 301 και 304. Από αυτές, οι 26 αποδείχθηκε πως είχαν έσοδα, ενώ οι 14 όχι.

Ωστόσο μόνον οι μισές από τις 770 επιχειρήσεις ξεχώριζαν σαν «ύποπτες», με βάση τα κριτήρια κινδύνου (risk analysis). Αντιθέτως το 40% φαίνονταν «νορμάλ» επιχειρήσεις, με φυσιολογικούς τζίρους και τυπικές στις υποχρεώσεις τους. Παρόλα αυτά, και αυτές μπήκαν στο στόχαστρο, και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα όδηγήσουν σε περαιτέρω διερεύνηση.

Scroll to Top