Στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κινδύνους ακόμη και όταν γράφουν για μη πολιτικά ζητήματα, τα οποία αποκτούν πολιτικές προεκτάσεις. Παράδειγμα: η τσάντα της κυρίας Ερντογάν. Όπως γράφει η εφημερίδα DIE ZEIT «η τσάντα της Εμινέ Ερντογάν είναι τόσο ακριβή, που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να αναφερθούν στο ζήτημα, διαφορετικά καταλήγουν στα δικαστήρια».Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για μοντέλο του οίκου Hermes «από δέρμα κροκοδείλου με επίχρυσα στοιχεία, η τιμή του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ». Με αυτή την τσάντα η Εμινέ Ερντογάν συνόδευσε τον σύζυγό της στη σύνοδο κορυφής του G20 στην Ιαπωνία.

Στη συνέχεια, επισημαίνει η Die Zeit, «ο Εντέρ Ιμρέκ, δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας Evrensel με κυκλοφορία 4.000-5.000 φύλλα, έγραψε ένα άρθρο με κριτική διάθεση και με τίτλο ‘Η τσάντα που αστράφτει’. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη, η πρώτη δικάσιμος ήταν πριν από λίγες μέρες.

Το κατηγορητήριο εκτείνεται σε τρεις σελίδες και περιλαμβάνει, κατά το ήμισυ, αποσπάσματα τοu συγκεκριμένοu άρθροu. Η κατηγορία: Προσβολή της Πρώτης Κυρίας. Το ότι ένα ποινικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη κάνει δεκτή την προσφυγή, μπορεί να θεωρηθεί προειδοποίηση σε όλους τους δημοσιογράφους με κριτική διάθεση, να μην ξαναασχοληθούν με την τσάντα…»