Σοβαρό εργατικό ατύχημα με ακρωτηριασμό σε συμβασιούχο στον Δήμο Καισαριανής

Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη σε συμβασιούχο στην υπηρεσία πρασίνου στον Δήμο Καισαριανής.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη ο άτυχος συμβασιούχος εργαζόμενος έχασε το δάκτυλό του όταν του προτάθηκε λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού να συμμετέχει ως εργάτης – πλήρωμα προσωπικού σE φορτηγό για να χειριστεί μηχάνημα που όμως δεν γνώριζε την λειτουργεία.

Πρόκειται για ένα ακόμα εργατικό ατύχημα εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού στους ΟΤΑ. Εδώ και καιρό, σε συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ του Δημάρχου και των εργαζομένων, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να βοηθήσουν και να προμηθευτούν εργαλεία για το κόψιμο δέντρων και πρασίνου, καθώς «δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης με εξειδικευμένο προσωπικό».

Τελικά, αυτό που φοβόντουσαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι συνέβη, σε ένα τραγικό περιστατικό.

Και αυτό το εργατικό ατύχημα δεν έγινε την κακιά στιγμή όπως θα μας πουν άλλη μια φορά, για να δικαιολογηθούν οι αρμόδιοι. Πολλές φορές μάλιστα δεν υπάρχουν ούτε καν μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους σε πολλές υπηρεσίες.

Στο δήμο Καισαριανής όπως και σε όλους τους δήμους, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Τους εργαζόμενους και πρωτίστως τους συμβασιούχους τους χρησιμοποιούν σαν πολυεργαλεία για κάθε εργασία, προκειμένου να βγει η δουλειά, να φανεί ότι ο δήμος λειτουργεί. Αυτό οδηγεί στην εντατικοποίηση, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και στα εργατικά ατυχήματα.

Η ανακοίνωση του δήμου Καισαριανής για το εργατικό ατύχημα
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 συνέβη εργατικό ατύχημα σε εργαζόμενο του Tμήματος Πρασίνου του Δήμου Καισαριανής.

Στην προσπάθεια του εργαζόμενου να συνδράμει σε εργασία υποβοηθώντας καθήκοντα συναδέλφου του, επήλθε ακρωτηριασμός της ονυχοφόρου φάλαγγας στο άκρο του δακτύλου του. Αμέσως μετέβη στο ΚΑΤ με ασθενοφόρο, όπου έγινε ό,τι καλύτερο από το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ο εργαζόμενος αναρρώνει ήδη στο σπίτι του.

Και στις δύσκολες αυτές στιγμές η Δημοτική Αρχή ως όφειλε στάθηκε στο πλευρό του εργαζόμενου, μεταβαίνοντας άμεσα στο νοσοκομείο.

Την Πέμπτη το πρωί, πριν την ανάληψη της πρώτης βάρδιας, ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Τεχνικών Συνεργείων και Πρασίνου, Βαγγέλης Πλυτάς, συζήτησαν με τους εργαζόμενους για το συγκεκριμένο περιστατικό όσο και τα προβλήματα και τις αιτίες τους, αφού ο χώρος των ΟΤΑ αποτελεί σταθερά έναν από τους πρώτους στα εργατικά ατυχήματα. Επισήμαναν για μια ακόμα φορά ότι η δημοτική αρχή είχε, έχει και θα έχει συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους του δήμου και θα τους στηρίζει με κάθε τρόπο.

Θέτει εμπράκτως ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την προστασία των εργαζόμενων, την ανάγκη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Εξάλλου, το εργατικό ατύχημα έγινε σε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί με 8μηνα του ΟΑΕΔ και παραμένει στη θέση του με δικαστικές αποφάσεις με τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι συστηματικά απόντες από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, οι θερμοί υποστηρικτές όλων των αντεργατικών νόμων των εκάστοτε κυβερνήσεων ας σταματήσουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους και την ασφάλειά τους και να παραποιούν τα γεγονότα και τα λόγια του Δημάρχου στους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης.

Scroll to Top