Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για νέα έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 2.702 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279, με το 51.7% να αφορά άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.597 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (70.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη και τo 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς. Οι εισαγωγές
νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.
Για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων ημέρων, αλλά και για τους εμβολιασμούς μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Το Πρωινό” η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε, “για να πούμε ότι έχουμε σχετική ανοσία, πρέπει να εμβολιαστεί το 50% με 60% του πληθυσμού” και πρόσθεσε ότι “στόχος είναι μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε σχετική ανοσία”.
Σημείωσε ακόμα ότι “με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί”. Στην Ελλάδα, εξήγησε, το περιμένουμε σε περίπου 20 ημέρες. Για το εμβόλιο της Pfizer δήλωσε πως πήρε την έγκριση και θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι άνω των 65 ετών.
Λόγω της κατάστασης, όπως είπε, “ξεχνάμε το Πάσχα και θα ψήσουμε το αρνάκι στις ταράτσες και στα μπαλκόνια μας”, και αναφερόμενη στα αυξημένα κρούσματα τόνισε ότι “μέχρι σήμερα δεν είχαμε lockdown, ήταν τυπικό”.
“Αν αλλάξει ο τρόπος των sms και μερικοί δεν το εκμεταλλεύονται τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα”, χαρακτηρίζοντας λάθος την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα. Σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται μέχρι 15 Μάρτη σκληρό lockdown, “αλλά πρέπει όλοι να προσέξουμε, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς”.