Σοκαριστικές Αποκαλύψεις ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Το Παιχνίδι των Πλουσίων και Φτωχών που Τρόμαξε ΤτΕ και ΣΕΒ

Αποκαλύψεις ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στο παιχνίδι «πλούσιοι και φτωχοί» – Τρόμαξαν ΤτΕ και… ΣΕΒ

Η Στατιστική Υποστηρίζει τους Αδυνάτους

Για πρώτη φορά, οι στατιστικές αποκαλύπτουν με σαφήνεια την υποστήριξη προς τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα,τα κέρδη αυξάνονται χωρίς περιορισμούς και το κοινωνικό χάσμα διευρύνεται ανησυχητικά. Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), μετά την περίοδο των τριών μνημονίων (2010-2015), κατά την οποία οι εργαζόμενοι υπέστησαν απώλειες 25% στα εισοδήματά τους (με αντίστοιχη πτώση στο ΑΕΠ), η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.

Αθροιστικά, από το 2010 έως το 2024, οι εργαζόμενοι έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο των εσόδων τους (32,8%). Παράλληλα: α) οι φόροι έχουν αυξηθεί σημαντικά, β) ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις εταιρικές κερδοφορίες (με δεύτερη αιτία το κόστος εισαγωγών και τρίτη τις αμοιβές), γ) η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών είναι εμφανής. Έτσι, οι καταναλωτές που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ενώ πληρώνουν περισσότερους φόρους για να επιτευχθεί πλεόνασμα οδηγούνται σε νέο δανεισμό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιους ωφελεί η καταγεγραμμένη οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2,3% τα τελευταία τρία χρόνια αν δεν ενισχύει τη θέση των πιο αδύναμων; Ιδιαίτερα όταν αυτή η ανάπτυξη στηρίζεται σε επιχορηγήσεις που καλύπτουν το 26% των κεφαλαίων (σε σύγκριση με μόλις 10% στη δεύτερη Πολωνία), δηλαδή δωρεάν χρηματοδότηση από Ευρωπαίους φορολογούμενους μέσω δανείων και επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι ανισότητες στην ελληνική οικονομία είναι τόσο σοβαρές ώστε ακόμη και συντηρητικοί οικονομικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΒ) και η Τράπεζα της Ελλάδας προειδοποιούν για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής ή κατάρρευσης του παραγωγικού μοντέλου.

Σε πρόσφατη δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι υπάρχει «φορολογική αδικία για τους μισθωτούς» κι επισήμανε την ανάγκη επανεξέτασης όλων των φόρων καθώς επίσης απαλλαγών και επιδομάτων από μηδενική βάση.Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Σπύρος Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι «το πρόβλημα έγκειται στους χαμηλούς μισθούς», βασιζόμενος σε στοιχεία σχετικά με την ακρίβεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ:

  • Μισθολογικές απώλειες 2010-2024: -32,8%
  • Aπώλειες μετά τα μνημόνια (2019-2023): -1,1%

Tην περίοδο αυτή παρατηρήθηκε αύξηση παραγωγικότητας κατά 1,2%, αλλά παράλληλα μειώθηκαν τα ωρομίσθια κατά 4,7%. Ως αποτέλεσμα αυτού φάνηκε ότι τα κέρδη συμμετέχουν στο ΑEΠ κατά ποσοστό 52%,ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη περιορίζεται στο 41%.

  • Aυξήσεις παραγωγικότητας: +1,2%
  • Mείωση ωρομίσθιου:-4,7%
  • Kέρδη ως ποσοστό επί του ΑEΠ:52%

Mάλιστα μεταξύ των ετών 2019-2023 το συνολικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μόνο 130 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν στους εργαζόμενους. Οι αυτοαπασχολούμενοι έλαβαν 2.6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ τα επιχειρηματικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Pούχα πλούτου μεταξύ 2019-2023:
  • Mισθωτοί: +130 εκατ.
    Eλεύθεροι επαγγελματίες: +2.6 δισεκατ.
    Kέρδη: +4.5 δισεκατ.
Scroll to Top